Bo Inge Andersson, utrikeskommentator. Foto: Knut Koivisto/SVT

Israels fruktan för tre fronter

Uppdaterad
Publicerad

De israeliska attackerna måste ses mot bakgrunden av ett parlamentsval i Israel den 22 januari. För några dagar sedan avfyrade Israel robotar österut mot Syrien. Nu går man till attack söderut mot Gaza.

Man kan anta att parlamentsvalet den 22 januari spelar en stor roll när Israel nu går till ett kraftigt angrepp mot Gaza. Premiärminister Benjamin Netanyahu måste visa sina väljare att han kan agera kraftfullt.

Enligt Israel har det regnat ner över120 robotar i södra Israel, avfyrade från Gaza. Enligt den israeliska armén verkar det som om grupper i Gaza förfögar över mycket mer sofistikerade vapen än tidigare.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Ökar oron

Det talas till och med om långdistansrobotar, vilket skulle kunna innebära att Tel Aviv nu kan nås från Gaza. Det ökar oron i Israel.

Hamas har tidigare fått stöd av Syrien och Iran. Frågan är om de robotattacker som utlösts från Gaza hänger samman med den syriska krisen. Vapnen kan misstänkas komma från det hållet.

Tre fronter

Israel har de senaste dagarna avfyrat ett par robotar också in i Syrien efter att syriska granater fallit i det av Israel ockuperade Golan-området. Israel har utgått från att den syriska beskjutningen kan vara misstag. Men det finns också ett scenario att Syriens diktator Bashar al-Assad skulle kunna angripa Israel för att samla sin splittrade nation.

Det skulle alltså vara ett angrepp på två fronter från Israel. Men skräckscenariot för Israel är ett angrepp på TRE fronter. I norr finns Hizbollah – i södra Libanon – som också anses vara försett med modernare vapen och också här är Syrien och Iran förbundna.

Helvetets portar

Hamas i Gaza har talat om att helvetets portar nu öppnas. Det är naturligtvis retorik men det är inte alls otroligt att Hamas och allierade kommer att slå till ytterligare mot Israel.

Då är frågan hur Israel agerar om attackerna från söder fortsätter. Kommer Israel att gå in med marktrupper i Gaza precis som man gjorde i kriget 2008-2009?

Känner sig stärkt

Hamas känner sig i dag stärkt av Muslimska Brödraskapets maktövertagande i Egypten. Brödraskapet har varit Hamas inspiratör.Den uppkomna krisen måste nu också få den egyptiska ledningen att agera. Och den har fortfarande ett säkerhetsavtal med Israel, som ingicks under den störtade president Hosni Mubaraks tid.

Detta blir faktiskt första gången som ett land som gått igenom den arabiska vårens revolution testas i förhållande till Israel. Det blir också första gången Israel testas efter den arabiska våren.

Ny diskussion

Det som oroar är att det enligt rapporter från Gaza tycks vara så att även oskyldiga har drabbats. Det talas bland annat om en ung flicka som dödades när Hamas militäre organisatör Ahmed al-Jaabari dödades. Det israeliska motangreppet kommer att utlösa en ny diskussion om hur Israels svar står i proportion till det man hämnas för.

Bakom alltsammans ligger det stora grundproblemet. Ingenting, absolut ingenting, har hänt som kan lösa konflikten mellan palestinier och Israel. De senaste attackerna bidrar inte heller till det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet