Foto: TT

”Konstigt att Sverige talar om palestinska frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Israel säger sig beklaga Sveriges beslut att erkänna Palestina som en egen stat. Den israeliske utrikesministern anser att Stefan Löfven ”helt glömde bort Mellanösterns verkliga utmaningar”.

Nyheten om att Stefan Löfvens regering och därmed Sverige planerar att erkänna staten Palestina har väckt starka reaktioner i Israel.

– Vi beklagar det senaste uttalandet från Sveriges statsminister. Vi anser att det är fel väg att gå, eftersom fred endast kommer att åstadkommas genom ömsesidiga lösningar. Alla ensidiga steg kommer att vara mycket, mycket kontraproduktiva, säger den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman till israelisk media, rapporterar Reuters.

Israel anser att Sveriges beslut är förhastat och dumstridigt, med tanke på bristen på pågående fredsförhandlingar i Mellanöstern.

– Det är väldigt, väldigt konstigt att Sveriges statsminister talade om palestinska frågor och helt glömde bort Mellanösterns verkliga utmaningar, såsom inbördeskriget i Syrien [...] och situationerna i Irak, Libyen och Jemen, säger Lieberman.

Utrikesministern har även kallat upp Sveriges ambassadör i Tel Aviv till sitt kontor för samtal i morgon.

– Vi hoppas att Sverige till slut ändå kommer att stödja ömsesidiga steg och ömsesidiga samtal med båda sidor och vi uppskattar direkta samtal mellan Israel och Sverige inför några fler uttalanden, säger Lieberman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.