Ett hem i Ochre Beach, Kanada, som förstörts i en istsunami. Foto: Scanpix

Tsunami av is har rest sig ur sjöar i Nordamerika

Uppdaterad
Publicerad

En vägg av is, en ”is-tsunami” som på sina håll är nio meter hög, har rest sig ur sjöar och förvandlat strandhus till bråte i Nordamerika. Men fenomenet inträffar också i Sverige.

– Det är något som inte är helt ovanligt, men dimensionerna är ovanligt stora – att det var tio meter höga isvallar som kommer in och slukar hus med allt vad det innebär, säger Torbjörn Grafström, marinmeteorolog och isexpert på SMHI.

”Is-tsunamier” kan uppstå i issmältningstider i samband med kraftig vind på en vanlig sjö. Vinden får isen att samlas på ena sidan och kan till slut bilda en vägg som kryper upp på land.

Undantagstillstånd

I Ochre Beach vid sjön Dauphin, Kanada, infördes undantagstillstånd tidigare i maj. Tretton hem totalförstördes och 27 andra skadades när isväggen, som på sina håll var nio meter hög, plöjde in över stranden, enligt CBC News. I USA drabbades husägare vid Mille Lacs-sjön i Minnesota.

Fenomenet har observerats även här. I mars förra året rapporterade Norrköpings Tidningar om att sjön Glans is tryckts upp på land. Det kan också bildas stora ishögar till synes mitt ute på havet, exempelvis vid grund i Bottenviken.

– Det har också viss likhet med älvarnas islossning, framförallt Torneälven, som kan vara besvärlig, säger Torbjörn Grafström.

Flera faktorer krävs

* Is: I större sjöar och hav begränsas hotande ”is-tsunamier” till perioden då isen börjat smälta och bryts upp i mindre delar. Både stora isflak och mindre isbitar kan bidra.

* Kraftiga vindar: När is flyter fritt kan vindar få den att röra sig mot stranden. Vid strandkanten stannar isen upp av friktionen. Men ny is som trycks på från havet kan fortsätta att trycka på och glida ovanpå den is som stannat, och bilda en vägg – som till slut kryper in över land. Blåser det tillräckligt kan tolv meter höga isväggar bildas på en strand under loppet av minuter.

* Låg lutning: Om lutningen är låg, har isen lättare att röra sig uppåt land. Hög vattennivå ökar också risken.

* Källa: Winnipeg Free Press (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.