”Det liknar en skräckfilm”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt dykare på plats kan många dödsoffer i gårdagens italienska fartygsolycka fortfarande vara kvar inuti båten.

Dykare utanför den italienska ön Lampedusa beskriver nu hur den kapsejsade båten innehåller många kroppar från människor som inte lyckades ta sig ut ur fartyget innan det sjönk.

Rocco Canell, den förste dykaren som lyckats ta sig ned till vraket, beskriver i den italienska lokaltidningen Giornale di Sicilia den fasansfulla syn som mötte honom.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

– Det liknar en skräckfilm. Där under finns en mängd kroppar som har fastnat ovanpå varandra  i lastutrymmet när försökte fly. Andra har hållit sig fast vid båten när den sjönk till botten.

Fruktansvärda scener

Överlevande från gårdagens fartygskatastrof vittnar också om de fruktansvärda scener som utspelade sig när den överlastade båten fattade eld och sjönk.

Eritreanske Samuel berättar för den italienska regionaltidningen LiveSicilia att många av båtens passagerare kastade sig i vattnet när faryget började brinna.

– När vi närmade oss ön bestämde vi oss för att tända eld på ett täcke för att någon skulle få syn på oss. Men fartygets däck var täckt av bensin och efter ett ögonblick fattade hela båten eld. Då började folk att skrika och kastade sig i vattnet.

Hundratals drunknade

Samuel beskriver vidare hur han upplevde hur hundratals av båtens passagerare drunknade i vågorna.

– För att fly från flammorna kastade sig en del i vattnet, medan andra samlades i en hop på däck. Båten fattade eld och till slut kapsejsade den. Jag kastade mig i vattnet eftersom jag kan simma. Men jag såg hur de andra drunknade medan det övertända fartyget försvann ned i vågorna.

Fiskebåtar passerade

Ytterligare en överlevande från båtolyckan, 20-årige Abraham från Eritrea, hävdar att fartyget ska ha lämnat den libyska hamnstaden Misurata för två dagar sedan, enligt LiveSicilia.

– Vi var 500 passagerare, bland oss fanns tiotals kvinnor och barn. Alla betalade mellan 1.000 och 1.500 dollar per person.

Abraham hävdar vidare att ett flertal fiskebåtar ska ha passerat den överlastade flyktingbåten utan att ha stannat, enligt den italienska regionaltidningen LiveSicilia.

– Under resan såg tre fiskebåtar oss utan att stanna för att hjälpa till, säger Abraham, som försökt ta sig från Eritrea till Italien på olycksbåten, till tidningen.

”Vågar inte hjälpa till”

Påståendet får stöd av Lampedusas borgmästare Giusi Nicolini, som hävdar att den stränga italienska lagstiftningen kan ha lett till att människor numera inte vågar hjälpa nödställda flyktingar.

– Italien har en inhuman lagstiftning, där fiskare tidigare har åtalats för att ha gynnat illegal invandring efter att ha hjälpt till att rädda människoliv. Och det är därför en del inte stannar för att hjälpa till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Mer i ämnet