Samir Abu Eid finns på plats i Tel Aviv. Foto: TT/SVT

Högt valdeltagande i ovisst val

Uppdaterad
Publicerad

Deltagandet i dagens val till det israeliska parlamentet Knesset väntas bli högt. Det är mycket som står på spel: Får premiärminister Benjamin Netanyahu nytt förtroende från väljarna eller blir det maktskifte? SVT:s korrespondent Samir Abu Eid rapporterar från vallokalerna i Tel Aviv.

Vid den vallokal i centrala Tel Aviv som SVT besöker idag är det god stämning. De politiska partierna och deras valarbetare samsas sida vid sida på trottoaren framför vallokalen. De som syns mest är premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och deras största utmanare Sionistunionen, som är en mitten-vänster koalition och som leds av Arbetarpartiets Yitzhak Herzog.

– Jag har precis röstat för förändring. Netanyahu har haft sex år på sig men inte åstadkommit något. Israel har kört fast och något måste göras för att föra landet vidare, säger ingenjören Michael Howard.

Val i Israel

Ekonomin en valfråga

Benjamin Netanyahu hoppas bli omvald för fjärde gången. Men enligt väljarundersökningarna har han backat de senaste tiden och han kan komma att förlora valet. Många väljare är trötta på hans ensidiga fokus på Israels säkerhet och i valet har istället ekonomi och plånboksfrågor dominerat.

– Jag är i 30-årsåldern, arbetar med marknadsföring, men kan inte ens drömma om att köpa en bostad, säger Karen Grimberg, som också hoppas på maktskifte.

Men Netanyahu är fortfarande väldigt populär inom högern och även om hans parti gör ett dåligt val kan han komma att behålla makten genom att ingå i koalition med de många högerpartier som ställer upp i valet.

– Jag har röstat på Netayahu för han är bäst. Han är den enda som kan försvara Israel, säger kommunalarbetaren Shay Damary.

Freden har seglat upp som valfråga

Fredsprocessen mellan israeler och palestinier har inte varit en valfråga – fram till i går.

I ett försök att locka väljare från ultrahögern sa Benjamin Netanyahu att om han vinner valet kommer det inte bli en palestinsk stat. Mitten-vänstern oppositionen säger däremot att om de kommer till makten ska samtal med palestinierna inledas inom kort.

– Jag vill ha fred. Jag tror på att vi måste prata med palestinierna även om de är vår fiende, säger säljchefen Yaron Tehuda.

Valutgången är oviss, inte minst för att runt 20 procent av väljarna kommer bestämma sig först i dag på valdagen. Vallokalerna stänger klockan 22.00 (21.00 svensk tid) då den första vallokalsundersökningen presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Israel

Mer i ämnet