Det japanska valfångstfartyget Nisshin Maru. Foto: Scanpix / Sea Shepherd

Japan anklagas för valslakt

Uppdaterad
Publicerad

Miljögruppen Sea Shepherd säger sig ha bildbevis på att japanska valfångare slaktat skyddade djur i ett internationellt erkänt valreservat.

I en video, filmad från luften och publicerad på Youtube, syns blodiga rester av tre vikvalar ombord på valfångstfartyget Nisshin Maru, som färdades i Södra ishavet. Gruppen uppger att den också har information om att en fjärde val dödats.

Filmmaterialet sätter press på Australiens miljöminister Greg Hunt, som backat från ett vallöfte om att skicka båtar för att övervaka de japanska valfångarna i området. I stället vill han att tullare då och då ska spana från flygplan i området, något som miljöaktivister dömt ut som ineffektivt.

Japan hävdar att landet bara bedriver valfångst i vetenskapligt syfte, i enlighet med ett fördrag från 1946, något som bland annat Australien har avfärdat. Man anser att det rör sig om kommersiell valfångst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.