Foto: AP/TT

”Jihad-John” uppges vara identifierad

Uppdaterad
Publicerad

Den maskerade man som synts i ett flertal IS-videor och som kallas ”Jihad-John” uppges ha blivit identifierad.

Röstanalyser och intervjuer med tidigare personer som har träffat mannen anses bekräfta hans identitet. Mannen är känd av säkerhetstjänsten sedan tidigare och är från västra London.

Han uppges komma från en medelklassfamilj och ha avlagt en akademisk examen i datavetenskap. Han beskrivs som en brittisk man, född i Kuwait. Han är 27 år.

Terroriströrelsen IS

Flera videor

”Jihad-John” syntes första gången i den video där den amerikanske journalisten James Foley dödades och har sedan dess framträtt i ett fleral videor från terrororganisationen Islamiska staten, IS.

FBI ska ha känt till mannens identitet sedan i höstas, men det är först nu som Washington Post och BBC publicerar uppgifter om honom.

En nära vän till 27-åringen påstår i samtal med Washington Post att det är den utpekade mannen. En representant för en människorättsorganisation som träffat mannen menar att han är ”extremt lik” den utpekade mannen.

Vill ej kommentera

Enligt BBC har han varit en person av intresse för brittiska säkerhetsstjänsten, MI5, åtminstone sedan 2011. 27-åringen ska ha åkt till Syrien 2012 och senare gått med i IS, enligt Washinbgton Posts uppgifter.

Brittisk polis vill inte kommentera uppgifterna, inte heller företrädare för den brittiska regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet