Jihadister angriper Iraks största oljeraffinaderi

Uppdaterad
Publicerad

Extremistgruppen Isis angriper Iraks största oljeraffinaderi i Baiji, uppger säkerhetskällor enligt AFP. Oljeraffinaderiet beskjuts med granateld och skottlossning förekommer, säger anställda på raffinaderiet till Reuters.

Anställda på anläggningen i Baiji vittnar för Reuters om oljelager som står i brand och intensiv skottlossning i sammandrabbningen som har pågått sedan klockan fyra på morgonen lokal tid.

Delar av anläggningen har redan stängts och evakuerats på grund av säkerhetsrisker i den pågående rebelloffensiven. Oljemarknaden följer den oroliga utvecklingen i Irak, men depåerna med lagrad olja anses vara tillräckliga för att inte rubba världspriset. Oljepriset ligger fortfarande stadigt på 113 dollar fatet.

Terroriströrelsen IS

Oljeraffinaderierna är ekonomiskt viktiga

Den islamistiska gruppen Isis har tidigare tagit kontroll över ett flertal oljeraffinaderier i nordöstra Syrien något som genererat stora summor pengar till organisationen.

Den senaste attacken i Saladinprovinsen norr om Bagdad följer på framryckningen som extremistgruppen Isis genomför mot Bagdad. Flera provinser och viktiga städer har redan fallit i extremistgruppens händer.

Irakiska befälhavare sparkas

De militära bakslagen för Iraks regering och vittnesmål om deserteringar och nedlagda vapen får premiärminister Nuri al-Maliki att reagera. Han avskedar flera höga befälhavare inom landets säkerhetstjänst, samtidigt som sunnitiska rebeller rycker närmare huvudstaden Bagdad.

En av de avskedade var befälhavare i provinsen Nineve i norr, en av de första provinser som föll när jihadisterna inledde sin offensiv för en dryg vecka sedan. I Nineves huvudstad Mosul flydde soldater och poliser i massor när rebellerna intog staden.

Minst en av de avskedade ska ställas inför krigsrätt för anklagelser om att ha deserterat, enligt order från al-Maliki.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet