TV: Här lyckas han genomföra kuppen i rysk tv Foto: Youtube

Han genomförde gaykupp i rysk tv

Uppdaterad
Publicerad

Han skulle kommentera domen mot Bradley Manning i rysk tv. I stället passade han på att uttrycka sin åsikt om landets anti-gaylagar. Då blev han kuppad.

Det var när Sveriges Television skulle hjälpa den statliga ryska tv-kanalen Russia Today att göra en intervju med den amerikanske journalisten James Kirchick som han passade på.

Under intervjun i en av SVT:s lokaler, som skulle handla om domen mot Bradley Manning, började han i stället yttrycka sina åsikter om de ryska anti-gaylagarna.

– I regel medverkar jag inte i totalitära staters tv-sändningar. Men jag ville göra ett undantag den här gången på grund av läget för de homosexuella i Ryssland, säger Kirchick till SVT och fortsätter:

– Allt som kan uppmärksamma den frågan är av godo så jag hoppades att två minuter på rysk propaganda-tv, där jag kunde säga nåt som ryska tittare normalt inte får höra,  skulle främja kampen mot den här omänskliga behandlingen.

Hur reagerade den ryska tv-kanalen?

– De var lite förvånade. De brukar ha med folk som samtycker. De har aldrig debatter eller avvikande åsikter.

– De var nog chockade och visste inte vad de skulle göra. Jag hade regnbågsfärgade hängslen och kunde prata i drygt två minuter innan de stängde av min mikrofon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.