Kanadensiska reportern Kathy Gannon skadades svårt vid dådet och hennes kollega den tyska fotografen Anja Niedringhaus sköts till döds i staden Khost i Afganistan. Foto: TT

Fotograf sköts till döds av afghansk polis

Uppdaterad
Publicerad

Nyhetsbyrån AP:s fotograf Anja Niedringhaus har skjutits ihjäl av en polisman i östra Afghanistan. En reporter skottskadades.

AP bekräftar att den prisbelönta tyska fotografen Anja Niedringhaus, 48, sköts ihjäl i Khost. Enligt ögonvittnen på platsen avled hon omedelbart.

Byråns reporter Kathy Gannon, 60, skottskadades och får nu vård för sina skador. Hennes tillstånd beskrivs som stabilt.

Valet i Afghanistan

– Anja och Kathy har tillsammans tillbringat åratal i Afghanistan med att bevaka konflikten och människorna. Anja var en livlig, dynamisk journalist som var mycket omtyckt för sina insiktsfulla fotografier, sitt varma hjärta och livslust. Vi är förkrossade över förlusten, säger AP:s chefredaktör Kathleen Carroll.

Skulle rapportera om presidentvalet

Journalisterna sköts i utkanten av staden Khost nära den pakistanska gränsen när de följde förberedelserna inför morgondagens presidentval. De reste i en konvoj med valarbetare som skulle dela ut valsedlar och konvojen stod under polis- och armébeskydd. Men när de stannade vid en lokal polisstation öppnade en polisman eld med ett automatgevär.

Polismannen ska enligt AP ha ropat ”Allahu Akbar” – Gud är större – och sedan skjutit på dem i bakstätet med sin AK-47:a.

Enligt den afghanska regeringen var polisen i Khost-provinsen inte medveten om journalisternas närvaro i området.

– Det är en mycket olycklig incident. Det finns saker som pekar mot att polismannen kan ha öppnat eld eftersom han inte förstod vilka journalisterna var, säger den afghanska regeringens talesman Sadiq Siddiqi till BBC.

Polismannen är nu gripen.

Flera utländska journalister dödade

Skotten mot de två journalisterna är bara en i raden av attacker mot journalister i Afghanistan den senaste månaden. Den 11 mars sköts Sveriges Radios Asienskorrespondent Nils Horner till döds i centrala Kabul av okända män.

En dryg vecka senare dödades den framstående afghanske journalisten Sardar Ahmed i skottlossning på Hotel Serena i Kabul.

Också Ahmeds fru och två barn sköts ihjäl då.

Inför morgondagens presidentval har säkerhetsåtgärderna förstärkts i Afghanistan. Runt 200.000 säkerhetsstyrkor är på plats runt om i landet för att förhindra attacker, främst mot vallokaler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Afghanistan

Mer i ämnet