Vittne: Skott avlossades när svenskarna fördes bort

Uppdaterad
Publicerad

Tungt beväpnade män ska ha fört bort journalisterna.

De svenska journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed besköts innan de med våld fördes bort av okända män. Det säger en aktivist, som var på väg att resa ut ur Syrien med svenskarna. Det var i närheten av staden

– Vi åkte bil nära gränsen mot Libanon. Då såg vi andra bilar som närmade sig, säger vittnet, som nu är i Libanons huvudstad Beirut, till aftonbladet.se.

Journalister bortförda i Syrien

Personerna i de mötande bilarna ska med varningsskott ha tvingat svenskarnas bil att stanna.

Tungt beväpnade

– Vi försökte fördröja det. Vi höll kvar svenskarna och skyddade dem med våra kroppar. Men de här männen var tungt beväpnade och drog loss dem ur våra händer.

Aktivisten ska också tidigare ha hjälpt utländska journalister utan visum att ta sig in i Syrien, men utan att stöta på problem. Allt som har skett ska ha vidarebefordrats till den svenska ambassaden.

– Jag kan inte kommentera det, säger Catarina Axelsson på utrikesdepartementets pressjour.

Civila flyr området

Det var i närheten av staden Yabrud som de två svenska journalisterna ska ha förts bort – ett område som den senaste tiden drabbats av allt fler oroligheter. Mer än 20.000 människor har tvingats på flykt från den västra delen av Syrien, enligt FN.

Regimstyrkor pressar på i många av städerna i området, bland annat i staden Qara, för att tvinga ut rebeller och striderna mellan grupperna gör att många civila tvingas på flykt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister bortförda i Syrien

Mer i ämnet