Foto: TT

Julfirandet ställs in i ebolans Sierra Leone

Uppdaterad
Publicerad

Sierra Leone är det land i västra Afrika som har svårast att bromsa spridningen av sjukdomen ebola. Nu startar myndigheterna en kampanj, bland annat ställs allt offentligt julfirande in.

Medan ebolasmittan i Guinea och Liberia bromsar in är utvecklingen fortfarande oroande i Sierra Leone. 

I måndags meddelade Världshälsoorganisationen WHO att Sierra Leone nu är det land som drabbats värst av epidemin med 7.798 smittade. I Liberia, som tidigare beräknades vara värst drabbat, har 7.719 smittats. Sammanlagt har drygt 18.000 smittats av ebola.

Ebolautbrott

Målsättningarna för att minska spridningen genom att isolera patienter och säkert begrava kroppar, har uppnåtts i Liberia och Guinea, enligt WHO. Men det finns ingen anledning till optimism:

– Sierra Leone är det största problemet just nu. Det finns inte tillräckligt med vårdplatser och folk dör på gatan. Det viktigaste är att få ordning på den fruktansvärda situationen i Freetown, säger Sveriges ambassadör för global hälsa Anders Nordström, för närvarande rådgivare inom FN om ebola.

Inleder kampanj

För att bromsa smittspridningen inleder myndigheterna i Sierra Leone nu en kampanj.

Ett led i kampanjen är att ställa in allt officiellt jul- och nyårsfirande.  Alla större fester förbjuds.

– Regeringen planerar att få folk att stanna inomhus under helgerna. När du har fester är risken för smittspridning stor, säger presidentens talesperson Jarrah Kawasu-Konte.

Enligt talespersonen kommer ett stort antal soldater posteras ut för att se till att förbudet efterlevs.

Dörrknackning

Kampanjens fokus är annars att stoppa spridningen i huvudstaden Freetown. Bland annat ska vårdpersonal knacka dörr för att se hur sjukdomsläget är i hemmen.

Många medborgare litar inte på myndigheterna och väljer att vårda sjuka familjemedlemmar i hemmet. Följden blir att fler familjemedlemmar smittas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet