Jurister på krigsstigen mot Hollande

Publicerad

Som om det inte vore nog att François Hollande är den minst populäre presidenten i Frankrike på 50 år, så har han nu även fått den välbetalda juristkåren emot sig.

Juristerna, som är vana att tjäna motsvarande runt 150 000 kronor i månaden, har gett sig ut på gatorna för att demonstrera mot regeringen.

Protesterna riktar sig mot avregleringar som Hollandes regering planerar. Avregleringarna, som kommer att beröra bortåt ett 40-tal yrkesgrupper, syftar till att få fart på eurozonens näst största ekonomi.

Trots att jurister, läkare, taxichaufförer med flera protesterar har förslaget paradoxalt nog brett stöd bland allmänheten. Enligt en mätning som opinionsföretaget Odoxa har gjort stödjer 78 procent regeringens förslag, rapporterar Reuters.

Men juristerna är på krigsstigen.

-Vi har potential att bli ganska upproriska, så de borde inte bråka med oss alltför mycket, säger Regis de Lafforest, ordförande i juristfacket, till Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.