SVT:s Lars Moberg i Australien. Foto: SVT

TV: Bränder utom kontroll – ”Folk är mycket oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna säger till SVT att man inte har någon kontroll över många bränder som härjar i flera delstater i Australien.

Över 1.000 brandmän i Australien fortsatte på lördagen att bekämpa de svårsläckta bränderna.

Shane Fitzsimmons, chef för brandmyndigheten i New South Wales, säger till SVT att kampen mot bränderna troligtvis inte på långa vägar är över.

Bränder i Australien

– Enbart i New South Wales pågår ett hundratal eldsvådor, varav ett tiotal är utom kontroll, säger Fitzsimmons till SVT:s utsända, Lars Moberg och fotografen Henri Seng.

– Den här brandsäsongen är mycket allvarlig med extrema temperaturer, säger han. Folk är mycket oroliga.

Även i angränsande delstaterna Victoria och Queensland pågår flera bränder.

Den extrema värmeböljan med temperaturer över 45 grader har försvårat släckningsarbetet, och landets klimatkommission varnar nu för att sådant kan bli vanligare framöver i takt med att vi går mot ett varmare klimat.

– Även om temperaturerna är extrema så är det inte en ovanlig uppfattning att så här det, det brukar uppstå bränder på sommaren, det är normalt, rapporterar Lars Moberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet