Kamphundar förbjuds i DanmarkBör Sverige införa förbud mot kamphundar?

Uppdaterad
Publicerad

Från första juli förbjuds så kallade kamphundar i Danmark. För de svenska hundägare som tänker ta med sina hundar till Danmark gäller det nu att följa de danska reglerna.

13 raser står på den danska förbudslistan och mest känd är Pitbull terrier men även rasen Ovtjarka står på listan.

Rie Skov Hansen äger Milo, en amerikansk Staffordshire terrier, om tre veckor måste han vänja sig vid att bära munkorg när han ska ut på promenad.

-Det är en familjehund för oss och vi har aldrig haft något problem med honom. Han har gått på hundskola sedan han var valp och han är väldresserad. Jag är helt chockad över det här beslutet, säger Rie Skov Hansen.

All avel stoppas

Bakgrunden till förbudet är de senaste årens överfall i Danmark. Förbudet innebär stopp för all avel med kamphundar. De kamphundar som redan finns i Danmark måste bära munkorg och koppel såvida de inte köptes efter det att justitieministern lade fram sitt förslag i våras – i så fall måste de avlivas.

-Människor, barn och andra hundar blir ju angripna av de här hundarna. Men i Danmark ska man kunna röra sig tryggt, säger folketingsledamoten Tage Leegaard (kons).

-Polisen har inte fått ökade resurser så hur ska de kunna göra något åt de hundar som skapar problem i dag, säger Rie Skov Hansen.

”Han flippar ur”

För Milo är det nu slut med spårövningar, hundkurser och simturer.

-Vi har prövat att öva med munkorg men han flippar ut. Så på tre veckor ska vi nu lära honom att gå med munkorg men jag tvivlar på att vi klarar av det till den första juli, avslutar Rie Skov Hansen.

Rapport

Förbjudna hundraser

Pittbull terrier

Fila brasileiro

Dogo argentino

Amerikansk staffordshire terrier

Tosa inu

Kangal

Boerboel

Centralasiatisk ovtjarka

Kaukasisk ovtjarka

Sydrysk ovtjarka

Tornjak

Sarplaninac

Amerikansk bulldog

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.