Kanada stoppar Västafrika-resenärer

Publicerad

Kanada kommer att sluta utfärda inresevisum till personer från de tre eboladrabbade länderna i Västafrika, meddelar regeringen. Beslutet strider mot internationella regler, varnar kritiker.

Beskedet följer på att Australien i tisdags som första i-land införde ett liknande inreseförbud. De kanadensiska bestämmelserna innebär att landet omedelbart slutar behandla visumansökningar från personer som besökt ett eboladrabbat land under de senaste tre månaderna, men landets högste ebolaansvarige säger att beslutet är medicinskt ogrundat.

USA:s president Barack Obama står än så länge emot krav på liknande reseförbud och den kanadensiska oppositionen uttrycker kritik.

Ebolautbrott

– Experterna vi litar på för att bekämpa ebola säger att det är inte är rätt väg att gå, säger Nya demokratiska partiets Libby Davies.

David Fidler, forskare i folkrätt vid Indianauniversitetet i USA, säger till kanadensiska Globe and Mail att både Australien och Kanada bryter mot internationella avtal som stipulerar att länder måste ha välgrundade skäl att bryta Världshälsoorganisationen WHO:s instruktioner vid folkhälsokriser.

WHO har upprepade gånger meddelat att regeringar inte ska stänga sina gränser för västafrikaner. WHO har också tidigare kritiserat det australiska beslutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet