Kanadensisk olja hotar urbefolkning

Uppdaterad
Publicerad

Skyhöga oljepriser har gjort det lönsamt att utvinna olja direkt ur marken. I Kanada har det skapat stora problem för urbefolkningen som fått stora områden obeboeliga.

Kanadas fyndigheter av oljesand räknas som världens näst största oljereserv. Men det är en dyrt och miljöfarligt att utvinna oljan och det har uppstått en proteströrelse mot oljebolagen.

-Om det inte vore för oljesandsbolagen skulle vi fortfarande kunna äta fisken, säger Roland Woodward, creeindian och en av dem som engagerat sig i protesterna.

-Nu är fisken förgiftad, med krökt ryggrad och fjällen är röda av inre blödningar.

”Världsrekord i icke hållbar utveckling”

Hans gamla jaktmarker är idag omgärdade av gigantiska dagbrott som gör områdena obeboeliga för ursprungsbefolkningen.

Ytan med oljesand är stor som en tredjedel av Sverige, och beräknas innehålla 1.700 miljarder fat olja.

För att kunna utvinna oljan krävs enorma mängder vatten och ännu mera energi, så fram till för några år sen var hanteringen inte lönsam. Men med dagens höga oljepris växer Kanada som oljenation.

-Om det ändå bara var vattnet eller luften som förorenades, säger biologiprofessor David Schindler vid University of Alberta, som noterar att den här metoden att utvinna olja ur sand ger tre gånger så mycket koldioxidutsläpp som vanlig oljeutvinning.

-Utvinningen förstör också ett av de få områdena där ursprungsbefolkningen kan leva ett naturligt liv. Den påverkar också ett större häckningsområde för sjöfågel och flera andra djur. Så man sätter ett slags världsrekord i icke hållbar utveckling här.

Flera demonstrationer

Det finns ett stort motstånd mot oljebolagens utvinning av oljesand. Det bor 23 000 indianer i området, men även Greenpeace och många andra engagerar sig nu mot det gigantiska projektet.

Senast den 26 september hölls en demonstration i Ottawa med 400 personer. Man kritiserar oljebolagens utbredning och även planerna på att låta oljan gå i en pipeline ner till Texas i USA för att raffineras, och alltså inte ens kommer kanadensarna till del.

Demonstranterna befarar också att pipelinen kommer att skada vattendrag och fisk, och dessutom beröva Kanada arbetstillfällen.

”Kommer inte kunna stoppa”

Men oljebolagen skapar också hundratusentals jobb och enorma skatteintäkter för staten.

-Vi har i uppdrag att väga ekonomisk tillväxt mot miljön, säger Ernie Hui, Albertas vice miljöminister. Jag anser att vårt arbetssätt fungerar riktigt bra, och jag tycker att de resultat vi får fram från övervakningen antyder att oljeindustrins miljöpåverkan i den här regionen är försumbar.

-Jag känner stor sorg för att man tagit bort möjligheten för mig att röra mig fritt, säger Roland Woodward. Där jag tidigare jagade stöter jag på ett oljebolag med vakter vid grindarna.

-Jag kommer inte kunna stoppa den här utvecklingen, men jag önskar att man kunde göra det på ett mycket renare och mer effektivt sätt.

Martin Vårdstedt

martin.vardstedt@svt.se

Lena Scherman

lena.scherman@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.