Den amerikanske skådespelaren Christian Slater kopplas till ett konto i banken, aktivt mellan 1996 och 1997. Slater figurerar under namnet Kapten Kirk. Foto: TT

Kändisar med koppling till bankhärvan

Uppdaterad
Publicerad

Flera kända idrottsmän och skådespelare har haft pengar på hemliga konton i banken HSBC. Två av dem är skådespelaren Christian Slater och formel–1 föraren Fernando Alonso.

En stor läcka från en av världens största banker, brittiska HSBC, visar hur den hjälpt rika personer runt om i världen att undkomma skatt. Hundratals svenskar uppges förekomma i det läckta materialet som nu kommer att begäras ut av Skatteverket.

Banken blev för några år sedan av med databaser med detaljerad information om över 30.000 bankkonton.

Schweiziska bankläckan

Enligt det internationella journalistnätverket ICIJ, som ligger bakom dagens avslöjande, kunde då rika bankkunder kopplas till konton som innehöll mer än 800 miljarder kronor.

Dokumenten visar också att mer än 500 kunder med konton hos HSBC i Schweiz har kopplingar till Sverige, uppger Ekot. Av dem är knappt hälften, 39 procent kunder med svenska pass enligt ICIJ.

Bland de som kunnat undkomma skatt finns ett antal kända personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schweiziska bankläckan

Mer i ämnet