Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Kanske vapenvila – men hårda förhandlingar väntar

Uppdaterad
Publicerad

Om uppgifterna om en permanent vapenvila i Donetsk- och Luhansk-regionerna i östra Ukraina stämmer – ja, då är det ett mycket stort steg framåt. Men fortfarande är osäkerheten stor. Det är den närmaste tidens utveckling som får visa om detta är ett genombrott eller inte.

Om uppgifterna om vapenvila stämmer då kan man säga att det är Ukrainas president Petro Porosjenko som har fått ge med sig.

Nu har president Putins presstalesman uttalat sig och säger att de två talat i telefon men att man inte kommit överens om någon vapenvila, men att man var överens om riktlijerna för denna, Bakom detta ligger att Ryssland anser sig inte kunna avtala med Porosjenko om Ukraina, eftersom Ryssland inte anse sig vara inblandad i konflikten.

Krimkonflikten

Och på den ukrainske presidentens hemsida har ordet ”permanent” strukits när vapenvilan nämns.

Om detta bara är en inledande pennfäktning får vi se – och om Putin på den ryska sidan försöker verka för en vapenvila. Möjligen kan man tolka läget så att de är överens i stort men att Putin måste övertyga den proryska sidan.

Orsaken till att president Porosjenko och president Putin ändå kanske kan ha kommit nära en vapenvila torde vara den förnyade offensiv som proryska krafter har inlett, som bland annat lett till att man öppnat en ny front söder om staden Donetsk.

Pressats hårt

Ukraina och Porosjenko har pressats hårt av denna offensiv och det ser alltså ut som om vapenvilan är resultatet av Ukrainas nya läge med en framgångsrik prorysk offensiv.

Det är omstritt vilka krafter som ligger bakom denna proryska offensiv. Är det en direkt rysk inblandning, som Nato hävdar, eller är det proryska krafter i förening med frivilliga ryska soldater på semester, som Moskva hävdar.

Fram till förra veckan var det Ukraina som var på offensiven och såg ut att vinna tillbaka stora områden av dem som ockuperats av de proryska separatisterna.

Ukraina på återtåg

Då var det de ryska krafterna i östra Ukraina och Ryssland som menade att en vapenvila snarast borde inledas.

Sedan dess har alltså den ryska offensiven – hur den än är sammansatt – kommit igång och de ukrainska stridskrafterna är på återtåg.

Det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel hävdade på tisdagen att Nato-strateger redan kommit fram till att den proryska offensiven hade gjort Ukraina till förloraren.

Kritik mot Ukrainas offensiv

Från EU-håll – särskilt från Tyskland – har det hela tiden understrukits att militära insatser inte kan vara lösningen på krisen. Detta innehåller förtäckt kritik också mot Ukrainas offensiv, som kallas ”anti-terroristisk”.

EU har vad man kan förstå velat att Ukraina skulle satsa något även på fredssamtal. I dem skulle förmodligen ingå att de östukrainska områdena får ökat självstyre.

Något sådant lovade president Petro Porosjenko redan omedelbart efter sitt tillträde som ny Ukrainsk president i somras. Sedan är frågan om Putin och han menar samma med begreppet ”ökat självstyre”.

Men det kan finnas en chans att detta är början till en fredligare utveckling. Men det krävs nog oerhört segslitna förhandlingar för att komma till ett avslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet