Francesco Schettino, även känd som ”Kapten Ynkrygg”. Foto: TT

”Kapten Ynkrygg” riskerar långt straff

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna i rättegången om fartygskatastrofen Costa Concordia yrkade i dag på 26 år och 3 månaders fängelse för den ende åtalade, kaptenen Francesco Schettino, även känd som ”Kapten Ynkrygg”.

Yrkandet är hårdare än väntat. Men det kommer knappast som en överraskning efter den rekonstruktion som de tre åklagarna vid Tingsrätten i Grosseto har lagt fram för rätten under de senaste dagarna. För åklagarna föreligger över huvud taget inga förmildrande omständigheter.

– Måtte Gud ha förbarmande med Schettino, för vi kan inte ha det, sade en av dem i den teater i centrala Grosseto där rättegången pågår.

Vid 22-tiden på kvällen den 13 januari 2012 gick kryssningsfartyget Costa Concordia på grund och kantrade bara några hundra meter från hamninloppet till ön Giglio utanför Toscanas kust. 4.200 passagerare befann sig ombord. Grundstötningen berodde på att kaptenen gick alldeles för nära ön för att göra en kollega en tjänst och visa sig på styva linan. 32 personer miste livet på grund av denna fullkomligt onödiga manöver.

Enormt bevismaterial

Under slutpläderingen visades för första gången en video av en far och hans femåriga dotter som hittades ombord på fartyget. De kramar varandra i döden.

– Alla de omkomna drunknande. Inte som en konsekvens av kollisionen, utan på grund av det kaos som uppstod ombord och för att kaptenen dröjde med beslutet att evakuera passagerarna, sade åklagaren.

Han beskrev Francesco Schettino som en man som ”har för vana att ljuga” och som uppförde sig som en ”vimmelkantig boxare” inför den nödsituation hans eget oansvariga handlande hade lett till. Det tog honom nästan en timme att besluta om att evakuera fartyget. Själv var Schettino snabb att sätta sig i säkerhet på land ”utan att ens bli blöt om skosulorna”. Då stod hundratals passagerare i fartyget med vatten upp till halsen. Costa Concordia hade sådan slagsida att räddningsarbetet försvårades enormt.

Åklagarna har ett enormt bevismaterial i form av ögonvittnens berättelser, foton och filmer från olycksnatten. De har också spelat upp samtal i rätten, där desperata passagerare ringer till sjöräddningen, till brandkår, polis och kustbevakningen i hela Italien och beskriver den dramatiska situationen.

”Verkar inte förstå vad han gjort”

Francesco Schettino var inte i rätten i Grosseto i dag. Efter olyckan fick han snabbt tillnamnet ”Kapten Ynkrygg”. Under rättegången har han försökt försvara sig från anklagelserna, bland annat genom att säga att han räddade tusentals liv genom att styra fartyget närmare land. En expertutredning visar dock att det var strömmar som gjorde att Costa Concordia drev mot ön i stället för ut på öppna havet.

Schettino har också anklagat andra officerare och styrmannen för medansvar. Dessa har efter förhandlingar med åklagarna redan dömts till fängelsestraff på mellan 2 år och 6 månader och 1 år och 6 månader. Chefen för rederiet Costas krisenhet dömdes till 2 år och 10 månader.

Åklagarna krävde i går att Schettino ska arresteras och anser att han inte bör få behålla sitt pass på grund av flyktrisken.

– Det verkar inte som om han förstår vad han har gjort, det verkar som om han tror på sina egna lögner, kommer han verkligen att sitta och vänta på att åka i fängelse?, sade åklagaren.

– Vi är förvånade, även om vi hade våra föraningar vad gäller domen. I fråga om arresteringen,är det pricken över i:et”, kommenterade Francesco Schettinos advokat Donato Laino.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.