• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dykare leter efter kroppar efter färjeolyckan i Thailand. Foto: Scanpix

Kaptenen var drogpåverkad

Uppdaterad
Publicerad

Kaptenen på båten som sjönk i Pattaya i Thailand ska nu ha erkänt att han var påverkad av droger och att båten gick på grund. Samtidigt har SVT träffat svenska Aune Eriksson som var med på olycksbåten.

Det är tidningen Bangkok Post som skriver att den 42-årige kaptenen nu erkänt att han tagit någon form av drog innan avfärden från ön Koh Larn in till Pattaya på fastlandet.

Kaptenen ska också ha berättat att färjan kom ur kurs och slog emot ett grund. Det ska rivit upp hål i båten som började ta in vatten.

Oklart hur många som fanns ombord

Det var i söndags som färjan skulle ta turister på dagsutflykt från ön Koh Larn tillbaka in till Pattaya.

Det är fortfarande oklart hur många passagerare som fanns ombord på båten. Samma sak när det gäller antalet saknade.

– Det talas om att så många som 230 passagerare ska ha funnits ombord och att 30 fortfarande saknas”, säger den svenske turistpolisen Johan Lökken till SVT.

Minst sex döda

Även när det gäller antalet dödsoffer och deras nationaliteter har det kommit olika uppgifter.

Enligt poliser som Bangkok Post talat med är antalet döda nu uppe i minst sex, tre ska vara thailändare och tre från andra länder.

Färjeolyckan är mycket känslig för Pattaya, som lever på sin turism. Det finns därför en risk för att olika myndigheter och aktörer kring stadens färjetrafik kommer att försöka lägga skulden på varandra.

”Folk fick panik”

SVT har träffat 78-åriga Aune Eriksson från Bollnäs som överlevde olyckan. Vi träffar henne i Pattaya där hon nu försöker komma över det som hänt.

– Jag försökte hålla mig lugn men det var inte lätt. Folk fick panik och kastade sig i vattnet, säger Aune.

– När jag också låg i vattnet var det en man bakom mig som drog i mig. Han hade ingen flytväst och kunde kanske inte simma. Drar han ner mig under vattnet druknar jag, tänkte jag. Släpp! Släpp!, skrek jag.

Räddad efter en timme

Aune uppfattar det som att det tog en timme innan räddningsbåtar började komma ut och hämta upp de som låg i vattnet.

– När jag låg där i vattnet tänkte jag på nära och kära hemma i Sverige. Det var tur att det var så varmt i vattnet, annars hade jag inte varit i livet i dag”, säger Aune till SVT.

– Min telefon gick sönder när vi hamnade i vattnet och jag har haft svårt att nå min familj hemma. I går fick jag till slut tag i min dotter. Hon hade gråten i halsen när vi talade med varandra.

Det sägs att det fanns för få flytvästar. Var det så?

– Jag vet inte. Det är svårt att säga. Det var ju panik ombord och jättemycket folk, säger Aune.

I morgon onsdag åker Aune Eriksson hem till Sverige igen. Det thailändska sjöfarts departementet som nu ska utreda olyckan säger till Bangkok Post att en inledande undersökning tyder på att färjan hade fler passagerare än tillåtet och att nödutrustningen ombord var bristfällig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.