Kardinal: Homosexualitet bakom övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte den katolska kyrkans celibat som ligger bakom pedofili utan homosexualitet, säger en av Vatikanens mäktigaste ledare.

Kardinal Tarcisio Bertone, ofta betecknad som ”vicepåven” eller påvens utrikesminister, har under ett besök i Chile försökt dämpa anklagelserna mot den katolska kyrkan för att hysa pedofiler.

Samtidigt som han avslöjade att påven Benedictus inom kort kommer vidta ”nya överraskande” åtgärder när det gäller de många övergreppsskandalerna lade han i måndags fram sin egen syn på övergrepp mot barn.

”Ingen länk till celibat”

-Många psykologer och psykiatriker har visat att det inte finns någon länk mellan celibatet och pedofili medan åter många andra har visat, enligt vad jag har blivit underrättad, att det finns ett samband mellan homosexualitet och pedofili, sade kardinalen vid en presskonferens i huvudstaden Santiago.

-Det är sanningen. Där finns problemet, sade kardinalen, och väckte omedelbart arga protester från Chiles intresseorganisationer för homosexuella.

Både Bertone och påven har anklagats för att ha försökt mörklägga gamla och nya fall övergrepp mot barn. Uppgifter om övergrepp inom kyrkan kommer från en rad olika länder över hela världen.

Anklagad trädde fram

En av Norges mest namnkunniga katolska präster trädde på tisdagen fram i tidningen Aftenposten och förklarade att han var den person som av en prästkollega anklagats för otillbörliga närmanden, rapporterar NTB.

Pater Kjell Arild Pollestad tillbakavisar beskyllningarna och förklarar dem med att Vatikanen velat göra sig av med honom eftersom han skrivit böcker om och öppet diskuterat homosexualitet.

Han har bland annat ifrågasatt celibatet och sagt att homosexualitet inte är någon synd. Pollestad skriver i Aftenposten att han nu avsäger sig sitt prästämbete och slutar som präst.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.