Skärmdump från en video från terrorgruppen Boko Haram, som de påstår föreställer de kidnappade skolflickorna. Foto: AFP

Kidnappade flickor används i strider

Uppdaterad
Publicerad

Extremistgruppen Boko Haram, som främst verkar i Nigeria, uppges använda kidnappade flickor och unga kvinnor i strider och vid terrorattacker, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

”Jag blev tillsagt att hålla ammunitionen och ligga i gräset medan de stred”, berättar en av dem i en ny rapport.

Vid en annan operation blev hon beordrad att avrätta en fånge.

Kidnappade nigerianska skolflickor

”När vi kom tillbaka till lägret band de händer och fötter på de tillfångatagna och skar av halsen på fyra av de fem, samtidigt som de skrek 'Allahu Akbar' (Gud är stor). Sedan gav de mig en kniv och sade åt mig att döda den sista mannen. Jag skakade av skräck och kunde inte göra det. Då tog lägerledarens fru kniven och dödade honom”, berättar 19-åringen.

Enligt HRW har mer än 500 flickor och kvinnor kidnappats sedan 2009. Många har utsatts för misshandel, övergrepp, våldtäkter och tvångsgifte och har under hot och våld tvingats konvertera till islam.

Boko Haram

 * Boko Haram bildades 2002 av Mohammed Yusuf som byggde upp ett religiöst centrum med moské och islamistisk skola i Maiduguri i nordöstra Nigeria. Målet var att införa vad gruppen kallar en islamisk stat i Nigeria.

 * Boko Haram lär betyda ungefär ”västlig bildning är synd” på det lokala språket hausa.

 * Rörelsen tog till vapen 2009.

 * Den 14 april i år angreps en flickskola i Chibok i nordöstra Nigeria. 276 flickor fördes bort, men ett 50-tal lyckades undkomma. I juni fördes ytterligare över 60 flickor och kvinnor bort från flera byar, de lyckades dock fly på egen hand.

 * En global proteströrelse mot kidnappningarna har vuxit fram. Bland dem som uttalat sig finns Nelson Mandelas änka Graça Machel och den pakistanska skolflickan och fredspristagaren Malala Yousafzai.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Mer i ämnet