SVT:s korrespondent Elin Jönsson har träffat ”Andrej”, en ung man som arbetade för de självutnämnda ledarna i Donetsk, men som hoppade av efter han bevittnat flera fall av tortyr.

Aktivister och journalister kidnappas och torteras i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Human Right Watch har totalt 55 personer kidnappats varav ett tjugotal ännu inte släppts. De flesta är journalister, proukrainska aktivister eller personer med koppling till det kommande presidentvalet. Av de som har släppts har många varit utsatta för såväl fysisk som psykisk misshandel, enligt organisationen.

SVT:s korrespondent Elin Jönsson har träffat ”Andrej”, en ung man som arbetade för de självutnämnda ledarna i Donetsk, men som hoppade av efter han bevittnat flera fall av tortyr. Andrej heter egentligen någonting annat men för hans säkerhets skull väljer SVT att inte avslöja hans verkliga identitet.

Andrej hade precis blivit arbetslös och letade efter ett nytt jobb när han hörde att de nya makthavarna sökte folk som kunde IT och grafik inför folkomröstningen den 11 maj. Andrej är etnisk ryss men stöttade inte de proryska separatisterna. Han tog jobbet för pengarna skull, säger han. Knappt en vecka före folkomröstningen blev han vittne till hur hans arbetsgivare grep några ungdomar som spred flygblad med den ukrainska flaggan.

Krimkonflikten

– Ungdomarna slogs med påkar och polisbatonger hela vägen till den regionala administrationen. Väl framme togs de till den femte våningen för vad ledarna kallar för omskolning.

”Poliser misshandlar”

Enligt Andrej är det avhoppade poliser och personer från säkerhetstjänsten som står för misshandeln.

– De slår utan att lämna blåmärken – under fotsulorna, så att njurarna slås ut och med böcker i huvudet. Då blir det inte skallskador men offren får hjärnskakning.

Andrej upplevde misshandeln som systematisk. Han menar att den skedde dagligen och säger att han hörde hur offren ropade på hjälp på olika språk. Vissa släpptes snabbt med varningar och hot, medan andra hölls kvar. Medan männen misshandlas fick kvinnorna en annan behandling.

– De förnedras på olika sätt, till exempel tvingas de skura toaletter och utföra andra smutsiga arbetsuppgifter, säger Andrej.

55 personer har kidnappats

Enligt den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch har totalt 55 personer kidnappats de senaste två veckorna i Donbass-regionen, varav ett tjugotal ännu inte släppts.

– Vi har inga exakta uppgifter eftersom det släpps personer medan nya kidnappas hela tiden. Vår bedömning är att omkring 20 personer hålls inspärrade just nu i Slovjansk, Kramatorsk och Donetsk, säger Anna Neistat på Human Right Watch.

Enligt organisationen är det främst proukrainska aktivister, journalister och personer ur valkommissionen med koppling till det kommande presidentvalet som kidnappas. De Anna Seistat träffat efter de släppts berättar alla att de utsatt för en mycket brutal behandling.

– Det handlar bland annat om brutna revben och allvarliga skallskador, säger Anna Seistat.

Hämndaktioner

Hon berättar att kidnappningar har olika karaktär. Vissa är rena hämndaktioner där en person grips, misshandlas och släpps ganska direkt. Journalisterna grips och misshandlas på grund av sin rapportering. När de handlar om personer ur valkommissionen hålls kvar, eftersom syftet då är att försvåra förberedelserna inför presidentvalet den 25 maj. Det förekommer att personer grips för att kunna bytas ut mot separatister som gripits av den ukrainska polisen eller att personer släpps mot en lösensumma, enligt Anna Seistat.

Själva förnekar separatisterna att det handlar om kidnappningar och tortyr, utan hävdar att de griper och förhör tillresta nationalistiska provokatörer från västra Ukraina, med det stämmer inte, enligt Andrej.

– Det är inte människor som rest hit från andra delar av landet som hålls därinne. Det är vanliga Donetskbor, framförallt unga människor som växt upp i Ukraina och inte stödjer separatisterna proryska politik.

Vågar inte gå till polisen

Human Rights Watch beklagar att den ukrainska polisen inte försöker utreda kidnappningarna och gripa de skyldiga. Anna Seistat tycker att såväl de ukrainska myndigheterna som internationella aktörer bör göra klart för separatisterna att de bryter såväl mot ukrainska som internationella lagar.

– Det de sysslar med är åtalbart, vad de än väljer att kallar det de gör. Det är kidnappning och det är tortyr. Deras plats är inte i den regionala maktens korridorer utan bakom lås och bom, säger Anna Neistat.

Andrej har inte vågat gå till polisen med sitt vittnesmål. Eftersom delar av poliskåren i Donetsk gått över till de nya makthavarna är han rädd att han blir överlämnad och själv torterad. Han är besviken på att regeringen i Kiev inte reagerar skarpare på vad som händer i sydöstra Ukraina och menar att det inte borde vara så svårt för den ukrainska säkerhetstjänsten att ta hand om de hundratal personer som ligger bakom kidnappningar.

– Det känns som regeringen i Kiev sålt Krim och nu säljer ut oss också. Jag är ryss, jag talar ryska, men när jag ser detta känner jag att jag vill tillhöra Ukraina. Det gör ont att se hur människor med hjälp av tortyr tvingas byta land.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet