Mellanösternexperten Anders Persson och SVT:s utsända Marie Nordstrand om dagens händelseutveckling i Gazakonflikten. Foto: SVT

Bortförandet ”Hamas största framgång”

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen blev tumultartad. En bruten vapenvila och kraftiga reaktioner efter att en israelisk soldat tillfångatagits har skapat en om möjligt ännu större klyfta i konflikten mellan Israel och Hamas. – Det har varit en oerhört svår dag för människorna på Gaza, säger SVT:s utsända Marie Nordstrand.

Vapenvilan skulle inledas klockan åtta på fredagsmorgonen, och vara i 72 timmar. Det skulle bli en paus i bomberna och raketuppskjutningarna, ett andrum för Gazaborna. Men det blev ett snabbt slut på överenskommelsen.

Det är oklart vad som hände exakt, bägge sidor lägger skulden på varandra. Enligt Anders Persson, statsvetare och mellanösternexpert, tror de flesta utomstående bedömare att det var Hamas som bröt vapenvilan.

Konflikten i Gaza 2014

– Många bedömare tror att Hamas ledning kanske inte har kontroll över sina styrkor. Det skulle också kunna vara så att det är någon annan militant grupp på Gazaremsan, låt säga islamiska Jihad eller någon annan, som kan ha varit med och brutit vapenvilan, säger han till SVT.

Misslyckad vapenvila

När uppgifterna senare kom om att en israelisk soldat tillfångatagits förvandlades det humanitära uppehållet i stridens hetta i stället till en dag då fler dödsoffer krävdes och konflikten djupnat.

Marie Nordstrand, SVT:s utsända i Jerusalem, berättar att hon mött allt från sorg och ilska till ren uppgivenhet efter dagens händelseutveckling.

– Men framförallt har det här varit en oerhört svår dag för de människor på Gaza som trodde att de skulle få ett andrum för att begrava nära och kära, eller få in mer läkemedel och utrustning.

Stor betydelse i konflikten

Bortförandet av den israeliska soldaten har fördömts av både USA:s president och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Händelsen har stor betydelse för bägge sidor, enligt mellanösternexperten.

– Det är en klar framgång för Hamas. Jag skulle vilja säga att det är deras största framgång hittills i kriget, som man säkerligen kommer att utnyttja maximalt i efterspelet som nu sker.

Hamas har vid ett tidigare tillfälle tagit en Israelisk soldat tillfånga. Det var 2006, och den gången slutade det med att man efter fem år fick till en fångutväxling. Soldaten mot över 1.000 palestinier.

Anders Persson tror att gruppen kan komma att försöka göra samma sak den här gången.

– Det här är något Hamas med all sannolikhet kommer att använda som ett trumfkort i förhandlingarna för att få till stånd ett eldupphör – och även i framtiden för att få loss palestinska fångar.

”Risk för upptrappade strider”

Samtidigt är soldatens öde något som berör många israeler. Bortförandet innebär enligt Anders Persson att hårdare press sätts på den israeliska regeringen, folket vill se hårdare tag mot Hamas.

– På så vis blir det ett inrikespolitisk spel i Israel, man kan inte kan visa sig svag för fienden.

Han fortsätter:

– Risken finns att vi går mot ytterligare upptrappning av striderna nu.

Ännu en dag som kräft offer

Hamas tog först på sig bortförandet av soldaten, men har sedan tagit tillbaka uttalandet. Man hävdar också att det var Israel som bröt eldupphöret i dag.

På grund av dagens händelser sköts de planerade fredssamtalen med Egypten upp, och istället har fredagen krävt flera nya dödsoffer. Sju israeliska soldater ska ha dödats. I Gaza har minst 50 personer mist livet och över 350 skadats, enligt myndigheterna.

Marie Nordstrand berättar att många palestinier, trots de stora offren som kriget hittills krävt, är beredda att hålla ut för att få den fred man kämpat för – till dess att den 8 år långa blockaden hävs.

– Man menar att det varit en så stor förödelse på Gaza att den här gången ska man inte ge upp utan att få någonting tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet