Kim Jong-Uns syster får viktig post

Publicerad

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns lillasyster har fått en hög politisk post i det styrande arbetarpartiet.

Kim Yo-Jong, som tros vara 27 år, har tidigare omnämnts som partifunktionär men enligt den officiella nyhetsbyrån KCNA är hon nu vicechef för en avdelning inom partiets mäktiga centralkommitté.

Kim Yo-Jong är den såvitt känt den enda medlemmen i den styrande Kim-familjen som förutom ledaren Kim Jong-Un innehar en post inom regimen. Hennes bor är den tredje generationen i familjen Kim som styr Nordkorea.

En faster, Kim Kyong-Hui, satt på viktiga militära och politiska poster innan hennes man, Jang Song-Thaek, föll i onåd och avrättades förra året. Kim Kyong-Hui har inte synts sedan dess och anses vara på väg bort från den innersta maktkretsen.

Kim Jong-Uns två äldre bröder Kim Jong-Nam och Kim Jong-Chol har av olika anledningar inte ansetts hålla måttet för att inneha viktiga poster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.