Kina satsar på afrikanska studenter

Uppdaterad
Publicerad

Att studera i Kina har blivit allt populärare bland unga afrikaner. Många får dessutom ett generöst stipendium från den kinesiska staten. Det är en medveten strategi från Kina, som vill öka sitt inflytande och stärka banden med Afrika. Men för många är det en kulturkrock.

– När jag först kom var det jobbigt. Kineserna stirrade mycket och det kändes inte bra. Men sedan förstod jag att de bara var väldigt förvånade över att se någon med svart hudfärg, säger Ndoti Nembe från Gabons huvudstad Libreville till SVT.

Ndoti Nembe har studerat i Peking i fyra år. Hennes mat, logi, utbildningskostnader och till och med fickpengar betalas av den kinesiska staten.

Stipendieprogrammen har vuxit snabbt under senare år, särskilt när det gäller Afrika. Förra året satsade Kina 1,4 miljarder kronor på stipendier totalt, enligt statliga China Daily, och minst 12.000 afrikanska studenter befinner sig just nu i Kina.

”Soft power”

Såvitt känt finns inget annat land som ger gratis studiemöjligheter i motsvarande omfattning till Afrikas unga.

– En sak är säker: ingen gör något gratis. Kineserna behöver såna som jag för att hjälpa till att bygga en bro, säger Ndoti Nembe.

Det hon talar om kallas ”soft power”, det vill säga att kommunistpartiet i Peking medvetet sprider kinesisk kultur och ökar det kinesiska inflytandet med hjälp av högst fredliga medel. Pengar ur den välfyllda statskassan används för läroanstalter runt om i världen som kallas Konfucius-institut.

CCTV satsar globalt

I Afrika är den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina den största nyhetsförmedlaren på kontinenten, och det statliga tevebolaget CCTV har globala ambitioner och filial bland annat i Nairobi, Kenya.

– För mig är det väldigt bra att få plugga här, men därhemma kan det ju hända att små inhemska företag slås ut av stora kinesiska jättar. Så afrikanerna behöver vara försiktiga med vilka de släpper in, säger Ndoti Nembe.

I grunden är hon ändå tacksam för vad Kina gör i Afrika. Hon hoppas på att få jobb i ett kinesiskt företag med affärer i Gabon efter avslutade studier.

Se Korrespondenterna kl. 20.00 i SVT2 ”Är Kina det bästa som hänt världen?”, diskutera i sociala medier #korrespondenterna. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.