Kinas ekonomi: ”Det hade kunnat vara värre”

Uppdaterad
Publicerad

Kinas tillväxt förra året hamnade på 7,4 procent, enligt den kinesiska regeringens egna siffror. Det är det sämsta resultatet sedan 1990 – likväl är det något bättre än vad en del förhandsprognoser hade tippat, skriver SVT:s Asienkorrespondent Lars Moberg.

SVT har bestämt träff med Liang Suwei, arkitekt och chef hos Inhope, en arkitektfirma med hela Kina som arbetsfält. Han kör sin Powerpoint med bilder på gallerior i Dandong, norra Kina, ett köpcentrum i provinsen Inre Mongoliet och så vidare. Uppdragen har varit många och omfattande genom åren, men under senare tid har det börjat gå trögt.

– För det första har orderingången minskat och för det andra har det blivit mycket svårare att få full betalning efter utfört jobb, säger Liang Suwei inte så lite bekymrad.

Sämsta resultatet på 24 år

I en internationell jämförelse går Kinas ekonomi fortfarande väldigt bra. Siffrorna som presenterades i dag, en tillväxt för förra året på 7,4 procent, det vore en våt dröm för ledare i de flesta länder. Men Kina bromsar och resultatet är det sämsta på 24 år. Och det mesta talar för att inbromsningen kommer att fortsätta.

– Det kommer den absolut att göra, säger en ekonomiveteran på Kinafronten, Fredrik Ektander på SEB:s Pekingkontor.

– Och vi ser vad som sker med nedgången på fastighetsmarknaden där priserna har fallit.

Det som sker i Kina får också återverkningar långt utanför Mittens rike.

– Andra som kommer att känna av effekterna av inbromsningen här är de som exporterar framför allt råvaror till Kina, säger Fredrik Ektander.

Liang Suweis kunder är framför allt lokala myndigheter och privata entreprenörer. Och det är byggboomen som tillsammans med den gigantiska exporten drivit på den starka kinesiska ekonomin genom flera framgångsrika decennier.

Men under året som gått har stora byggföretag sparkat folk. Mindre firmor har stoppat planerade byggen. Projekten har blivit färre och inkomsterna mindre på arkitektfirman i Peking.

Regeringens prognos

7,4 procents tillväxt för 2014 är regeringens siffror, Liang Suwei tvivlar på att siffrorna är att lita på.

– Nja, jag tror inte riktigt att det är sant, har på känn att resultatet borde vara ännu sämre, säger han.

Några år tillbaka var den kinesiska tillväxten tio procent och mer än det. Men inte många i dag tror att de guldåren ska komma tillbaka i ett Kina som försöker ställa om ekonomin från exportberoende till en ekonomi mera driven av inhemsk konsumtion.

En allmän bedömning är nog snarare att nedgången kommer att fortsätta.

– Kanske ner mot sju procent nästa år, säger Fredrik Ektander.

– Och sex-sju procent åren därefter.

Men som sagt, i en internationell jämförelse – sex, sju procents tillväxt, det är ju inte precis fy skam det heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.