Tre veckor tog de 900 metrarna lodrätt klippa att klättra Foto: TT

Klättrade 900 meter – utan verktyg

Uppdaterad
Publicerad

Två amerikanska klättrare har skrivit in sig i historieböckerna, genom att med bara händer och fötter friklättra uppför den 900 meter höga klippan El Capitan i nationalparken Yosemite i Kalifornien.

Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson blev därmed de första att klara bedriften att friklättra klippan Dawn Wall, alltså att klättra utan verktyg och bara ha rep för att skydda klättrarna om de skulle falla.

Att ta sig uppför den nästan lodräta granitklippan Dawn Wall tog dem nästan tre veckor, inte minst på grund av att såren på deras händer behövde läka innan de kunde ta sig vidare. Nätterna tillbringade de i ett varsitt litet hängande tält, fastspända på bergväggen, i såväl snö, sol och storm.

”It's not over till it's over #DawnWall”, skrev Jorgeson på Twitter bara timmar före duon lyckades med bedriften.

Obamas hyllning

Caldwell och Jorgeson har berättat för omvärlden om sin klättring via sociala medier – och mötts av tusentals hejarop och beundrande kommentarer. USA:s president Barack Obama hör till beundrarskaran – och efter duon lyckats skickade han en hälsning via Twitter.

”Så stolt över Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson som besegrat El Capitan. Ni påminner oss om att allt är möjligt – bo” skriver presidenten under en bild där han gör tummen upp framför en tavla över El Capitan.

Många har tagit sig upp för El Capitan, men Jorgeson och Caldwell blev alltså först med att friklättra upp för storväggsleden Dawn Wall, som anses vars den tuffaste leden i världen. Den har klättrats med rep förut, men Jorgeson och Caldwell använder sig alltså bara av rep som skydd mot fall och klättrar utan hjälpmedel i övrigt.

1958 var första gången någon besteg El Capitan, och ett antal hågade har gjort det sedan dess, några av dem svenskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.