Anhängare till Nej-sidan i folkomröstningen om självständighet. Foto: TT

Knapp ledning för nej i Skottland

Uppdaterad
Publicerad

I morgon ska Skottlands – och Storbritanniens – öde beseglas i folkomröstningen om självständighet..

Äntligen, säger nationalisterna som väntat i över 300 år på att få bestämma själv. Katastrof, varnar unionisterna som riskerar att bli av med sitt land.

Folkomröstningen om självständighet sågs länge som en hopplös kamp för den regionale regeringschefen Alex Salmond och hans Skotska nationalistparti (SNP). Men steg för steg har separatisterna närmat sig i opinionsmätningarna – och till och med gått förbi i vissa av dem.

Skottland röstar om självständighet

Chocken blev stor när en mätning häromveckan för första gången visade ett övertag för ja-sidan. Sedan dess har Storbritanniens alla dominerande politiker kampanjat nästan i panik för att undvika att landet splittras.

Med drygt ett dygn kvar pekar tre olika opinionsmätningar på ett litet övertag på fyra procentenheter för dem som vill att Skottland ska stanna i unionen.

Lovar mer

Förre premiärministern Gordon Brown, född och uppvuxen i Skottland, har i sista stund förhandlat fram ett erbjudande om ytterligare vittgående självstyre för landsdelen. Hans tidigare finansminister Alistair Darling, som nu leder de brittiska myndigheternas nej-kampanj, manar separatisterna till eftertanke.

– Det här är slaget om Skottland, för Skottlands barn och barnbarn och kommande generationer. Det här är ett slag vi måste vinna, talade Darling i helgen, enligt Reuters.

Nordisk modell

Nationalisterna drömmer om att skapa en välfärdsstat à la Skandinavien med hjälp av oljepengarna från Nordsjön.

– Se på våra närmaste grannar: vi har Irland i sikte, Island i norr, Norge, Sverige och Danmark i öster. Det här är den typ av länder som man kan ta hem och presentera för sin mamma; den typ av länder som är framgångsrika på många, många sätt, genom att stå upp för internationell rätt, jämlikhet, social demokrati och rättvisa. Jag vill se ett Skottland som ser mer ut som dem – inte som en ren kopia, utan som ett bättre sorts Skottland, säger SNP-politikern Alyn Smith.

”Balkanisering hotar”

Men utrikesminister Carl Bildt (M) varnar för en balkanisering av de brittiska öarna om Skottland bryter sig loss.

– Det skulle ta väldigt mycket tid och energi och förminska Storbritanniens inflytande i EU och globalt, förutom de ekonomiska svårigheter som det säkert kommer att leda till.

När uppbrytningsprocessen väl börjat vet man aldrig hur långt den leder, anser han.

– Det är farhågorna med detta också.

Bildt tror också att andra separatister i Europa kan inspireras.

Vill stanna i EU

Smith har varit en av nationalistpartiets ledamöter i EU-parlamentet sedan 2004 och talar sig varm för ett fortsatt skotskt EU-medlemskap i ett Storbritannien där EU annars förvandlats till ett rent skällsord.

Ändå är det framför allt det lokala han betonar vid ett seminarium i Bryssel inför folkomröstningen.

– Det här handlar inte om flaggor och nationalsånger, historia och språk. Det handlar om det enkla faktum att de som bryr sig mest om Skottland och som är bäst lämpade att bestämma om Skottland – det är de som bor i Skottland, säger Alyn Smith.

Bakgrund: Det självständiga Skottland

 * Ett någorlunda enat Skottland etablerades som stat under 800-talet – enligt myten med Kenneth MacAlpin som förste gemensamme kung från år 843.

 * Från 1200-talet och framåt intensifierades konflikterna med England, vilket ledde till upprättandet av ”The Auld Alliance”, den långvariga skotska alliansen med Frankrike.

 * I slutändan kom ändå England och Skottland att förenas, först genom en personalunion under kung Jakob (James) Stuart (nr I i England, nr VI i Skottland) från den 24 mars 1603 och därefter genom en realunion från den 24 mars 1707, då det skotska parlamentet lades ned och ledamöterna flyttades till London.

 * Ätten Stuart fick lämna tronen när drottning Anna (Anne) dog 1714 och ersattes av Georg I, kurfurste av Hannover, sedan parlamentet slagit fast att regenten inte kan vara katolik.

 * Det sista allvarliga väpnade försöket att återfå självständigheten gjordes av Annas brorson Charles Edward Stuart – känd som ”Bonnie Prince Charlie”- som dock besegrades fullständigt vid slaget vid Culloden utanför Inverness 1745.

 * Om Skottland på torsdagen säger ja till självständighet på nytt är målet att den ska träda i kraft den 24 mars 2016.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottland röstar om självständighet

Mer i ämnet