Två soldater ska ha skadats i en knivattack utanför ett judiskt center i Nice. Foto: TT

Knivattack vid judiskt center i Nice

Uppdaterad
Publicerad

En man med kniv har attackerat tre soldater som patrullerade utanför ett judiskt center i Nice. Två av soldaterna ska ha skadats lindrigt.

Mannen har gripits, uppger polisen enligt BBC. Två poliser som patrullerade i lokaltrafiken lyckades gripa mannen med hjälp av en civilperson. Attacken skedde vid 14-tiden utanför ett judiskt center i centrala Nice i södra Frankrike och mannen ska ha haft två knivar med sig. Två personer som var med attackeraren flydde från platsen. Särskilda terroristutredare i Paris har redan tagit över utredningen, uppger källor för nyhetsbyrån AFP. Enligt Nices borgmästare Christian Estrosi ska senare en möjlig medhälpare till mannen också ha gripits.

Hade två långa knivar

Den gripne knivmannen har samma efternamn, Coulibaly, som den gärningsman som dödade fyra personer i en judisk matbutik i Paris förra månaden, uppger BBC. Mannen är från Mali och 30 år gammal, skriver den lokala tidningen Nice-Matin. Dock är efternamnet vanligt i Mali, skriver AP. Precis innan han attackerade soldaterna ska Coulibaly ha stoppats på spårvagnen utan biljett. Han betalade böter, gick av spårvagnen och fram till soldaterna med två 20 centimeter långa knivar.

– Han drog upp två långa knivar som såg mer ut som machetes, ur en väska, säger Philippe Pradel, en säkerhetsansvarig hos de lokala myndigheterna till tv-kanalen BFM.

Moussa Coulibaly har förhörts under eftermiddagen av fransk polis men hans motiv är ännu oklart. Han ska ha ett brottsligt förflutet av både stöld och våld, uppger AP.

Knivhugg i ansiktet

Det judiska centret som bevakades av soldaterna ska bland annat innefatta en judisk radiostation och en judisk förening.

Ingen av soldaterna skadades allvarligt. Enligt France 24 ska en av soldaterna fått knivhugg i ansiktet och den andra på armen.

Coulibaly

Frankrike har högsta terrorberedskap sedan förra månadens terrordåd mot satirtidningen Charlie Hebdo och skjutningen vid en judisk matbutik i Paris, där allt som allt 20 personer dödades, inklusive gärningsmännen. Mer än 10.000 soldater runt om Frankrike har satts att bevaka känsliga platser som till exempel stora shoppingområden, synagogor, moskéer och knytpunkter i lokaltrafiken, skriver France 24.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.