Arkivbild. Foto: TT

Koalorna vill inte ha dina vantar

Publicerad

Ett upprop efter hemmasydda vantar till brännskadade koalor har fått mothugg. Trots att berg av små vantar nu sägs vara på väg till de eldhärjade pungdjur, hälsar nu djurvårdare att man inte alls vill ha dem.

De rådande storbränderna i södra Australien sysselsätter hundratals brandmän och tvingar människor att fly från sina hem. Alla brandens offer är dock inte mänskliga. Några som har drabbats hårt är regionens koalor.

De trädlevande pungdjuren omhändertas i drivor efter att ha fastnat i de brinnande skogarna.

– Skadade koalor kommer vanligtvis in med svåra brännskador, särskilt på tassarna, som de fått genom kontakt med brinnande träd, eller under flukt genom brinnande skogsmark, säger en representant för djurrättsorganisationen IFAW till The Guardian.

Våg av vantar väntas...

IFAW skickade i torsdags ut en efterlysning om att sy vantar till de ikoniska, australiska djuren. Vantarna skulle syfta till att skydda djurens brännskadade tassar under läktiden.

Dagen därpå twittrade organisationen återigen ut ett meddelande, där de sa sig överväldigade av responsen. Man hade tagits på sängen av alla de vantar som nu var på väg till räddningsarbetarna.

... men får inget varmt välkomnande

Det finns bara ett problem: Organisationen som faktiskt omhändertar koalorna gick ut på Facebook med ett meddelande om att de små vantarna inte alls är nödvändiga, och tvärtom helt meningslösa.

– Dessa kommer bara att hindra djuren möjlighet att äta och hålla i trädgrenar under vårdtiden, skriver djurräddningsorganisationen AMWRRO på sin Facebook.

I stället begär man hjälp och stöd i form av pengadonationer. Om du vill bidra till koalorna, och andra australiska djurs välfärd, kan du läsa mer om hur du gör här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.