Kobane – en nästan öde stad

Uppdaterad
Publicerad

För inte alltför länge sedan var Kobane en rätt vanlig, lite sömnig småstad med 50 000 invånare, mestadels kurder.

I dag är staden belägrad av krigare från den extremistiska rörelsen Islamiska Staten, IS, sönderskjuten och nästan öde. Förutom soldaterna som slåss där finns kanske ett par tusen civila. Men nu ser det ut som om Islamiska Staten har förlorat övertaget och de kurdiska styrkorna – hjälpta av amerikanska flygbombningar – vinner terräng.

Rapporter om motstånd

Och det kan vara så att IS håller på att tappa en del av sin styrka. Det tror i alla fall flera experter på krigen som nu pågår i både Syrien och i Irak. Visserligen kanske IS i dagarna lyckas erövra en syrisk flygbas som ligger nära gränsen till Irak, men det kommer fler rapporter om motsånd mot dem.

Syrienkriget

Dessutom, hävdar i alla fall Robert McFadden, på Soufan Group – som studerar utveckligen i området – att också islamisternas brutala våldsanvändning väcker sådan avsky att grupper – främst sunnimuslimer – som tidigare hade viss förståelse för IS att nu börjat ta avstånd från dem.

Inget slut på kriget

Men något slut på krigen är inte i sikte. IS har gott om krigare och bra ekonomi. Och i Syrien finns dessutom flera andra stridande grupper. Syriens president, Bashar al-Assad, sa i en intervju i veckan att kriget blir långvarigt. Men han sade sig vara säker på att besegra sina motståndare, som han hävdade inte har lyckats få befolkningens stöd.

Så flyktingkatastrofen lär fortsätta att förvärras. Hur länge det dröjer innan Syrien och Irak blir fungerande fredliga länder är omöjligt att ens gissa. Och Kobane riskerar att förbli en spökstad i ruiner i många år framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet