Kommissionär lovar sälja oljeinnehav

Publicerad

EU:s tilltänkte energi- och klimatkommissionär Miguel Arias Cañete lovar att sälja sina tillgångar i diverse oljebolag innan han inleder sitt nya uppdrag.

– Det är ett välkommet besked. Jag tar det som ett tecken på hans goda vilja, säger svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C), som fick löftet från Cañete själv under ett möte i Strasbourg på tisdagen.

Cañete är konservativ tidigare jordbruks- och miljöminister i Spanien och har fått tung kritik från framför allt miljörörelsen sedan han i förra veckan nominerades till klimatportföljen i Jean-Claude Junckers tillträdande EU-kommission.

Utöver för sina investeringar i oljesektorn har han även anklagats för att ha fällt sexistiska kommentarer i samband med en debatt under EU-valkampanjen i våras.

EU-parlamentet kommer från den 27 september att hålla offentliga utfrågningar av alla tilltänkta kommissionärer, innan man röstar om att godkänna eller förkasta Junckers uppställning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.