Här äter lejon av giraffen Marius på Köpenhamns Zoo, den nionde februari i år. Foto: TT

Kritiserat zoo avlivade lejonfamilj

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamns Zoo, som nyligen fick kritik av djurvänner över hela världen för att ha avlivat giraffen Marius och låtit obducera honom offentligt, kan stå inför nya stormar i sociala medier.

Nu har en hel familj på fyra lejon fått sätta livet till för att ge plats åt en ny och yngre ”lejonkung”.

Två av lejonen, en hona och en hanne, avlivades i måndags med en spruta eftersom parken ansåg att de var för gamla. Men två unglejon offrades också inför det planerade tronskiftet i flocken. Samtliga lejon var fullt friska.

Enligt Köpenhamns Zoos vd Staffan Stræde kunde avlivningarna inte undvikas. Nyhetsbyrån AFP uppger att det fanns risk för att de båda ungdjuren skulle dödas av den nya hannen.

”Mikropromille av vad det var med Marius”

Djurparkens sida på Facebook svämmar över med arga inlägg, som både uppmanar till bojkott av anläggningen och kopplar samman avlivandet med nazismen. Men Köpenhamns zoos vd Staffan Stræde tycker ändå att det är en mildare anstormning är då giraffen Marius avlivades tidigare i år.

– Det är en mikropromille av vad det var med Marius, säger Stræde enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Avlivningen av lejonen har uppmärksammats stort i internationella medier, med rapporter i bland annat brittiska BBC och i amerikanska CNN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.