Irakisk säkerhetspersonal tar hand om en kropp på en bår på platsen där en bomb nära en byggplats i den kurdisk kontrollerade deleb av Kirkuk i Irak. Foto: Marwan Ibrahim

Kraftig explosion i Arbil

Publicerad

Flera bombattentat skakar Irak, bland annat i den hittills lugna kurdiska huvudstaden Arbil i norra delen av landet. Den senaste attacken i staden skedde för ett år sedan.

– Det var en stor bomb nära centrum. Fönster 200 meter därifrån gick sönder, säger den lokale prästen Aziz Amaniel till TT.

Enligt den lokala tv-kanalen Rudaw krävdes inga dödsoffer men flera människor skadades, enligt Reuters. Tv-bilder visade hur brandkåren släckte en brinnande bil.

Arbil har hittills ansetts säkert från den Islamiska statens (IS) krigföring och staden har en betydande utländsk närvaro.

Fem bomber under dagen

Under dagen har tre bomber i staden Kirkuk skördat 21 dödsoffer och skadat över 100 samtidigt som en självmordsbombare nära ett underrättelsehögkvarter i Bagdad dödat minst sex människor, enligt nyhetsbyråer.

På fredagen dödades ett 70-tal människor den sunnitiska minoriteten i landet när beväpnade män öppnade eld inne i en moské. Bombvågen tros antingen utföras av shiitiska extremister som vill stoppa försöken till nationell enighet eller av den sunnitiska extremiströrelsen IS som har samma intresse.

Illdådet i moskén i Diyalaprovinsen lyckades också sätta käppar i hjulet för den sköra demokratiprocessen och arbetet för en bred regering. Biträdande premiärminister Saleh al-Mutlaq och parlamentets talman Salim al-Jibouri, båda sunnimuslimer, meddelade efter dådet att de lämnar förhandlingarna.

USA överväger slå mot Syrien

På andra sidan Atlanten rapporterade amerikanska medier att USA kan tänkas ta till direkta militära insatser mot IS i Syrien.

– Vi överväger aktivt vad som är nödvändigt för att hantera hotet och vi tänker inte låta oss begränsas av nationsgränser, säger Benjamin Rhodes, biträdande nationell säkerhetsrådgivare till president Barack Obama till journalister.

Washington Post skriver att Obamaregeringen överväger att söka kongressens godkännande för en bredare militär insats mot IS, med hänvisning till landets anti-terrorstrategi.

– Det sunda förnuftet säger att man måste slå till mot dem i Syrien, säger Steven Simon, Mellanösternexpert och tidigare Vita husrådgivare till Obama, till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.