En skadad kvinna bärs iväg efter att en kraftig explosion skakat Libanons huvudstad Beirut. Foto: Scanpix

Före detta minister dödad av bilbomb i Beirut

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare minister känd som motståndare till Syriens president Bashar al-Assad var målet för fredagens mycket kraftiga bilbomb i Libanons huvudstad Beirut.

Sex personer dödades och över 50 personer skadades i explosionen enligt lokala medier.

Den före detta finansministern Mohammad Shattah och ytterligare minst fem personer dödades.

Shattah var på väg till ett möte med oppositionen hos Saad al-Hariri, tidigare premiärminister och son till den hyllade politikern Rafiq al-Hariri, när bomben exploderade.

Shattah, som är sunnimuslim, är fortfarande känd som en av al-Hariris förtrogna. Han var dessutom en stark kritiker av den libanesiska Hizbollah-millisen och den syriska al-Assad-regimen.

Anklagar Hizbollah

Rafiq al-Hariris son Saad al-Hariri, som även han varit premiärminister, anklagar element inom Hizbollah för dagens dåd.

– För oss så är de misstänkta ... samma personer som undviker den internationella rättvisan och vägrar infinna sig i den internationella tribunalen, säger Saad al-Hariri enligt Reuters.

Han syftar på de fem Hizbollahmän som är misstänkta för mordet på fadern.

Den syriska regimen var dock snabba med att tillbakavisa alla anklagelser om inblandning i dådet.

Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för attacken.

Stora skador på svenska konsulatet

Enligt utrikesminister Carl Bildt har Sveriges konsulat i Beirut drabbats av bomben.

”Jättelik bomb i Beirut, mycket nära våra diplomatiska anläggningar. Stora (materiella) skador, men ingen i vår personal skadad. Många döda i närheten”, twittrar Bildt.

Sveriges konsulat hyser nuförtiden även personal från ambassaden i Syriens huvudstad Damaskus, som går på sparlåga på grund av kriget där.

Dragit på sig fiender

Kriget i Syrien har spillt över på det mindre grannlandet Libanon och en rad blodiga attacker har inträffat den senaste tiden.

Den libanesiska shiitiska Hizbollah-millisen backar al-Assad-regimen i Syrienkriget och i och med det drog man på sig sunnitiska fiender, både inhemska och utländska.

Bland annat har Hizbollah drivit bort sunnitiska syriska oppositionella på uppdrag av den syriske diktatorn.

I november attackerades också den shiitiska stormakten Irans ambassad i Beirut av en al-Qaida-lierad grupp. Över 20 människor dödades och ett hundratal skadades i attacken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.