• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Presidenten vill att takraset utreds som mord

Uppdaterad
Publicerad

Nya sektioner rasade i dag under det riskfyllda räddningsarbetet.

Lettland inledde på lördagen tre dagars landssorg med anledning av katastrofen i en av Rigas stormarknader. President Andris Berzins anser att myndigheterna bör sköta utredningen av raset som en mordutredning.

– Efter ett brott som det här skulle ingen i världen normalt räkna stämplar eller underskrifter på byggpappren. Normalt sätts undertecknarna i rannsakningshäkte, sade Berzins i en intervju för lettisk tv.

Takraset i Riga

– Det här är ett fall när vi måste vara uppriktiga och säga att det rör sig om mord på en stor mängd försvarslösa människor, sa Berzins.

Ytterligare omkomna

Berzins föreslår att oberoende expertis från andra länder ska kallas in. Han vill också påskynda utredningen.

På lördagen hittades ytterligare en omkommen i ruinerna efter den kollapsade stormarknaden Maxima i Riga. Man räknade till minst 53 dödsoffer totalt, skriver tidningen Diena på nätet.

Alla butiker kontrolleras

Butikskedjan har dragit i gång säkerhetskontroller i alla sina 140 butiker i Lettland. Liknande inspektioner ska göras i Estland och Lettland, där dagligvarukoncernen också är verksam.

Rigabor fortsätter att hedra de omkomna. Högarna med blommor växer, och allt fler ljus glimmar i mörkret utanför avspärrningarna. Innanför fortsätter räddningsmanskapet att leta efter saknade.

Litet hopp för överlevande

Stadens borgmästare har varnat för att hoppet minskar för det 30-talet människor som tros finnas kvar i spillrorna efter den förstörda stormarknaden där taket rasade in i torsdags kväll. Ytterligare ett ras inträffade när räddningsarbetet var i gång, och tre brandmän omkom. Även idag har nya delar av taket rasat in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset i Riga

Mer i ämnet