Foto: TT

”Krisen i Grekland kommer förvärras med vänsterpolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att vänsterledaren Alexis Tsipras blir näste premiärminister i Grekland. Tsipras med sitt parti Syriza lovar stora investeringar i offentlig sektor och att nödlånen till EU ska få ta längre tid att betala tillbaka. – Om EU säger rädda bankerna först så säger Syriza att vi måste tänka på vårt folk, säger Vänsterpartiets partileare Jonas Sjöstedt.

Vänsterkoalitionen Syriza vill satsa miljarder på höjda löner och pensioner och dra ner på takten på avbetalningarna till eurogruppen och IMF. Något som oroar många ledare inom EU. I debatten med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i Agenda säger kristdemokraten Lars Adaktusson, ledamot i EU-parlamentets utrikesutskott, att Europa står inför ett avgörande moment just nu i hur man ska agera i situationer likt den i Grekland.

– Grekland är ju inte det enda landet som har haft den här typen av problem. Erfarenheten visar att när man har gått igenom de här stålbaden, som tyvärr är den enda vägen, så ser vi att det händer saker och att ekonomin och utvecklingen vänder, säger Lars Adaktusson.  

”Stålbad hjälper inte”

Jonas Sjöstedt menar, tvärt emot Adaktusson, att det stålbad som Grekland och andra krisande länder är mitt uppe i varken hjälper eller är rättvist.

– Det finns inget som tyder på att det vänder i Sydeuropa just nu. Det är en enorm arbetslöshet. Sex av tio unga greker går utan jobb och många lämnar landet. Det EU bestämde sig för att göra var att rädda det finansiella systemet. Istället vältrade man över ansvaret på det grekiska folket. Det är det som gör människor så ursinniga. Att det inte finns någon rättvisa, säger Sjöstedt.

– Det kanske bästa exemplet på att det fungerar är Lettland, vars ekonomi sjönk som en sten efter finanskrisen 2008 och som idag är en framgångshistoria och har en av Europas starkaste ekonomier, säger Adaktusson.

Sjöstedt menar att EU har fört en militant åtstramningspolitik mot de länder som haft en kris.

”Euron är usel”

– De har räddat det finansiella systemet. EU har den sämsta ekonomiska tillväxten i världen. Och det beror på att euron är usel, euron fungerar inte och så har man den här åtstramningspolitiken. För första gången, i och med Tsipras, kan nu ett EU-land få en ledare som säger att man inte tar det här, säger Sjöstedt.

Lars Adaktusson menar att Syrizas politik liknar den som förde Grekland in i krisen.

– Dessutom innehåller Syriza tretton olika vänstergrupper, maoister och kommunister. Det är inte särskilt tryggt att lägga den ekonomiska utveckligen i Grekland i händerna på extremvästern. Vi kommer att få se en tillbakagång och ökad kris för Grekland.

– Du representerar ett parti som har stått för planekonomi och kommunism. Den ideologi som mer än någon annan försatt människor i fattigdom och misär, säger Adaktusson.

– Så talar någon som inte har några sakargument att komma med, säger Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.