”Krisen märks inte över en natt”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s misslyckande med budgeten slår mest tillbaka på landet självt. Det anser Peter Rawet, SVT:s ekonomiexpert. – Det är en politisk teater som utspelar sig och som kostar upp till tio miljarder dollar i veckan, säger han.

Den amerikanska ekonomin har enligt Rawet visat förtroende och varit på gång både inom jobbsektorn och den inhemska bostadsmarknaden efter bostadsbubblan som sprack 2007.

Nu håller USA självt på att förstöra sitt förtroendekapital.

Budgetstrid i USA 2013

– Det är astronomiskt korkat att ett land som kan trycka sina egna pengar nu riskerar att gå i konkurs, säger Rawet.

Vilka konsekvenser får budgetmisslyckandet för Sverige och omvärlden?

– Inget kommer att märkas på en natt. På längre sikt drabbas exportindustrin. 20 till 25 procent av världens resurser konsumeras i USA, så blir det långvarigt märks det.

Inga konsekvenser alls i närtid?

– Den superneurotiska marknaden fungerar som pulsmätare – så på börserna kan det bli skakigt. Äger man aktier och fonder som de flesta gör direkt eller indirekt, kan man påverkas.

Hur långvarig kan krisen bli?

– Det är jättesvårt att veta. Just nu handlar det om så mycket prestige som måste värka ut. Det krävs att de amerikanska politikerna få betala det politiska priset genom folks missnöje innan det kan lösas.

Förra gången – 1996 – tog det tre veckor. Kan man förvänta sig något liknande innan en lösning är nådd?

– Förhoppningsvis före den 17:e oktober. Då kan USA rent teoretiskt gå i konkurs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgetstrid i USA 2013

Mer i ämnet