Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: TT

Kritik mot Netanyahus uppmaning till judar

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus uppmaning till judar att flytta från Europa till Israel får kritik på hemmaplan. Uttalandet anses vara politiskt, för att locka högerväljare inför valet i mars.

Terrorattentatet mot synagogan i Köpenhamn fick premiärminister Netanyahu att återigen uppmana judar att lämna Europa.

– Till judar i Europa, och till judar i världen, jag säger till er: Israel väntar på er med öppna armar, säger Benjamin Netanyahu.

Terrordåden i Köpenhamn

Samma uppmaning gjorde Netanyahu efter terrorattacken i januari mot en judisk mataffär i Paris.

Den israeliska regeringen har sedan tidigare bestämt att 180 miljoner israeliska shekel (motsvarande ca 387 miljoner kronor) ska satsas på att hjälpa judar från Frankrike, Belgien och Ukraina att emigrera till Israel.

– Vi kommer lägga fram nya planer senare. Vi förbereder och uppmanar till massinvandring från Europa. Israel är alla judars hem, säger nu Benjamin Netanyahu enligt tidningen Jerusalem Post.

Kritik mot uttalandet

Men premiärminister Netanyahu har fått en hel del kritik för sina uttalanden. Israels förre president Shimon Peres avvisar den ”politiska” uppmaningen.

– Kom inte till Israel på grund av en politisk ställning, utan för att du vill komma och leva i Israel. Israel måste fortsätta vara ett land av hopp, inte ett land av rädsla, säger Shimon Peres till Time of Israel.

Benjamin Netanyahus uttalande ska ses mot bakgrund av att det är val i Israel den 17 mars. Valrörelsen är i full gång och Netanyahus kommentarer är ett sätt att försöka locka högerväljare.

Netanyahus uppmaning har också fått starka reaktioner från olika håll i Europa.

Jerusalem Post rapporterar att medlemmar i den judiska församlingen i Danmark säger att det inte kommer vara terror som får dem att flytta till Israel. ”Danmark är vårt hem”, säger de.

Och både Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt och Frankrikes president François Hollande säger idag att de ska försvara den judiska minoriteten i respektive länder.

François Hollande kommer inte tillåta folk att tro att judar inte längre har en plats i Europa och Helle Thorning Schmidt säger att det judiska samfundet en viktig del av Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet