Kuban-amerikanskan och Obama-supportern Claudia Hernandez i livlig diskussion med med Castromotståndaren Daniel Tarrab, i ”Lilla Havanna” i Miami. Foto: TT

Kubaner reagerar med jubel och ilska

Uppdaterad
Publicerad

Exilkubaner i USA kallar det hela ”ett svek”, medan flera jublar på Kuba.

I Kuba jublar många över den historiska nyheten om islossning mellan USA och hemlandet. ”Det här är det bästa som har hänt”, säger kubanska Catalina Cruzata till TT.

Men exilkubaner i USA kallar det hela ”ett svek”.

Catalina Cruzata bor i den lilla byn Jaruco, knappt fem mil öster om Havanna, och är en av många som firar.

– Vi är lyckliga, hela folket gråter glädjetårar över nyheten! Vi har alla väntat så länge – 56 år – på det här! säger hon på telefon till TT.

TT: Vad tror du att det här får för effekt på Kuba?

– Oj! Det är det bästa som har hänt! Det får en fantastiskt effekt, det kommer att leda till många förbättringar och framsteg.

”Castro har vunnit”

Men från oppositionellt håll är tonen betydligt mindre positiv. En av landets främsta dissidentbloggare, Yoani Sánchez, konstaterar att ”castroismen” har segrat.

”Nu väntar många veckor av jubel och slagord där regeringen kommer att utropa sig som segrare i det sista slaget”, skriver hon i en kommentar.

I Miami i Florida, där många exilkubaner bor, är många rasande. Ilskna demonstranter samlades i de kubanska kvarteren direkt efter att nyheten hade blivit känd, och fler protester planeras.

– Obama har förrått oss. Jag vill att folket – de unga – vaknar. De unga är de som kommer att störta Castro. Vi måste vakna, vakna! säger byggarbetaren Sisay Balcia, 35, till Washington Post.

Pragmatiska skäl

Men en undersökning som Florida International University har genomfört bland amerikaner med rötterna i Kuba, visar att en majoritet faktiskt är för återupptagna relationer med Kuba och ett slut på embargot. Skälen är ofta pragmatiska: den hårda linjen har inte fungerat. 77-årige restaurangägaren Regino Rodriguez, säger till Los Angeles Times att han hoppas att kubaner och exilkubaner nu kommer varandra närmare.

– Det blir mer utbyte mellan oss och dem, och det är vad vi behöver – att komma närmare våra familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.