Foto: Tt/SVT

Kurder tror sig kunna slå tillbaka Isis

Publicerad

USA:s flygattacker i norra Irak har bromsat terrorrörelsen Isis framfart i norra Irak och de kurdiska trupperna tror sig kunna avancera, rapporterar SVT:s utsände. Samtidigt fortsätter lidandet för de tiotusentals som flytt upp i bergen.

De sunnitiska Isis-trupperna har den senaste tiden försökt avancera mot den kurdiska regionhuvudstaden Erbil i norra Irak. De amerikanska flygattackerna har dock saktat in framryckningen och de kurdiska styrkorna, som kallas peshmerga, håller stånd.

– Nu påstår peshmergan att man förväntar sig att kunna ta positioner i stället för dra sig tillbaka som har varit fallet tidigare, säger SVT:s korrespondent Susan Ritzén, på plats i Erbil.

Terroriströrelsen IS

Vapenleveranser

Isis-trupperna är bättre beväpnade än de kurdiska trupperna, men nu har USA, utöver flygbombningarna, börjat leverera vapen till peshmergan, uppger nyhetbyrån Reuters.

Det är inte känt vilken typ av vapen som USA levererar.

Kurdiska styrkor har hävdat att de tagit tillbaka positioner i Makhmur-regionen norr om Kirkuk och staden Gwair från Isis. Samtidigt vann Isis-milisen militära framgångar på annat håll när de intog staden Jalawla, efter två dygns strider som dödade minst 10 personer.

Förtvivlad flyktingsituation

Isis framryckning har tvingat tiotusentals civila på flykt och lidandet är stort.

På berget Sinjar, som omringas av Isis, sitter sedan en vecka tusentals ur den religiösa minoriteten yazidier fast med små möjligheter att fly. Det irakiska flygvapnet har delat ut mat och fört ut en del kvinnor och barn men hjälpen är långtifrån tillräcklig.

– Flyktingsiuationen är fortfarande förtvivlad, framförallt i Sinjar-bergen, där man inte riktigt vet hur många människor som befinner sig. Man har lyckats rädda några,  5.000 uppger pershmergan. Det handlar om yazidier, men det finns ju andra grupper som har det otroligt svårt. Och ännu finns det ingen hållbar lösning för vad man ska göra. Fortfarande dör människor där, säger Susan Ritzén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet