Kurdiska armén bekämpar Isis i trakterna utanför Kirkuk. SVT:s Eva Elmsäter tog sig i dag in i staden. Foto: TT/SVT

Kurdiska armén slår tillbaka mot terroristoffensiv

Uppdaterad
Publicerad

Häftiga strider fortsätter mellan den kurdiska armén och terroristgruppen Isis i närheten av Kirkuk. Hundratals rebeller påstås ha dödats i Irak under det senaste dygnet.

På en tv-sänd presskonferens gjorde en talesperson för den irakiska regeringen i dag ett uttalande om att 279 ”terrorister” från den extremistiska gruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) dödats i samband med arméns motoffensiv i flera städer i landet.

SVT:s Eva Elmsäter och Ulf Sandlund tog sig i dag in i oljestaden Kirkuk, som kontrolleras av den kurdiska armén.

Terroriströrelsen IS

– Det var väldigt rigida säkerhetskontroller på väg in. Militär och polis sökte igenom bilarna efter bomber och vapen. Vi såg ingenting som hände när vi var inne i Kirkuk men man kunde se att många soldater var ute och patrullerade och stämningen var relativt spänd, säger hon.

Hårda strider i byarna runt Kirkuk

I flera byar runt om Kirkuk har det varit sammandrabbningar mellan Isis och den kurdiska armén. I Kirkuk har SVT:s team träffat en bataljon av den kurdiska armén som säger sig ha förhindrat Isis framfart mot Bagdad genom att strida mot dem på deras väg.  

– Det är svårt att säga om situationen kommer att lugna ner sig. Isis förefaller fortfarande vara väldigt aktiv i närheten av Kirkuk. De vill få kontroll över vissa strategiskt viktiga platser, vilket skulle ge dem ett viktigt trumfkort. Men det har de alltså hittills inte lyckats med, säger hon.

Bombattack i Bagdad

Även den kurdiska armén har drabbats av motgångar. I ett flyganfall mot kurdiska säkerhetsstyrkor vid Khanaqin längre österut dödades sex kurdiska soldater och ett 20-tal sårades. Det irakiska flygvapnet uppges ligga bakom anfallet, men det är oklart om de kurdiska styrkorna var tänkt måltavla. Både irakiska och kurdiska säkerhetskällor uppger att rebeller finns i området.

Dessutom dödades minst 15 människor och 23 skadades i två attacker: Den ena i en bombattack Iraks huvudstad Bagdad, och den andra i en granatattack mot ett rekryteringskontor för frivilliga i provinsen Diyala i Irak. Tre av offren var soldater, uppger sjukhuskällor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet