En kurdisk peshmergakrigare i staden Zummar i norra Irak. Den arabiska texten på väggen betyder ”en religiös fastighet tillhörande den islamiska staten.” Foto: TT

Kurdiska styrkor bryter belägring i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Kurdiska peshmerga-styrkor har lyckats säkra en rutt fram till Sinjar-berget i Irak. Där har hundratals människor varit fångade, omringade av styrkor från extremiströrelsen Islamiska staten (IS), i flera månader.

– Peshmerga-styrkor har lyckats nå Sinjar-berget, och belägringen har brutits, sade den irakkurdiske ledare Massoud Barzani på torsdagen, skriver AFP.

Barzani lade till att 100 IS-krigare dödats i striderna, och han hoppades att detta skulle leda till att resten av Sinjar befrias.

Terroriströrelsen IS

Peshmergaanfallet innebar slutet på en flera månader lång prövning för de yazidier som fångades på berget när IS tog kontroll över de närliggande områdena i augusti.

Samma dag rapporterades att de amerikanskt ledda flygräderna mot IS har dödat tre högt uppsatta ledare i gruppen de senaste veckorna.

Tre IS-ledare dödade

Generalen Martin Dempsey sade i en intervju med tidningen The Wall Street Journal att ledarna dödades i en utökad insats tillsammans med flera andra länder som deltar i den koalition som strider mot IS.

Trots framgångar för koalitionsstyrkorna varnar den amerikanska militären för att konflikten kan bli utdragen.

Generallöjtnant James Terry fick frågan om hur konflikten utvecklades under en pressbriefing och manade då till tålmodighet. Flyganfallen har bara pågått i fyra månader och det kommer ta ”minst tre år” för att för att nå en vändpunkt i konflikten, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet