Ett kollage av protester på Twitter mot Julien Blanc Foto: Twitter

Lär ut raggning med våld – portas i flera länder

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanen Julien Blanc skulle åka världen runt och hålla raggningskurser. Men efter en kritikstorm mot hans våldsamma och nedvärderande metoder tog det stopp.

När Julien Blanc var i Japan för att hålla kurser gick han fram till kvinnor på gatan, tog stryptag och drog ner deras huvuden mot sitt skrev för att visa hur man får tjejer dit man vill. Detta filmades och lades upp på Youtube och fick människor över hela världen att rasa.

Twitterkampanjen #TakeDownJulienBlanc och Facebooksidor startades för att stoppa hans dejtingturné skriver The Guardian.

På sin hemsida skriver den 25-åriga självlärda dejtingcoachen Blanc att ”man får ha sex med tjejer om man drar ner deras självbild genom att störa de logiska och känslomässiga sinnena.”

Kastades ut från Australien

Blanc fortsatte sin turné och hann hålla ett antal kurser i Australien innan kampanjen mot honom startade en namninsamling på nätet. Immigrationsminister Scott Morrison drog då in Blancs visum och sa att han var tvungen att lämna landet.

”Den här mannen förespråkade att vara på ett sätt som var nedvärderande mot kvinnor och det är något som inte är tillåtet i det här landet.”

England säger också stopp

Blanc var bokad att hålla kurser i England och även här hölls en namninsamling för att stoppa honom och 150.000 människor skrev på. Efter att han gjort sig skyldig till att marknadsföra sexuella övergrepp är han förbjuden att komma in i landet. Ansökan fick avslag med motiveringen att det skulle ”legitimera sexuella övergrepp” och sända ”ett budskap att kvinnor är leksaker eller objekt”.

Ber om ursäkt

I en intervju till CNN säger Blanc att han vill be om ursäkt om han har förolämpat någon, ”det var inte min mening”.  Något hans kritiker är föga imponerade av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.