I Dalian i nordöstra Kina har kvinnor fått särskilda p-platser – som är bredare och målade i rosa. Nu anklagas de ansvarig för sexism. Foto: TT

Kvinnoparkering väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Utanför ett köpcentrum i Kina har särskilda kvinnliga parkeringsplatser inrättats. De är bredare och målade i rosa. Nu anklagas de ansvariga för sexism.

De tio parkeringsplatserna utanför köpcentret World Metropolis i Dalian i nordöstra Kina är 30 centimeter bredare än de vanliga och utmärkta med skyltar där det står ”förbehållna kvinnor”. De är dessutom målade i rosa.

”Sexistiska”

Parkeringarna har väckt debatt i Kina och i sociala medier. Många tycker att de är sexistiska och könsstereotypa, skriver nyhetsbyrån AFP.  

– Det är menat att respektera kvinnor, men det är egentligen en förolämpning, skriver en person i sociala medier.

Fler länder

Men en av köpcentrets ansvariga, Yang Hongjun, tillbakavisar kritiken och säger att de bara vill hjälpa kvinnor.

– Det här är inte för att förolämpa kvinnor, utan för att det har praktisk nytta. Det betyder inte att kvinnor kör sämre än män, säger hon.

Kvinnoparkeringar finns också i Tyskland och Sydkorea. 700 miljoner kronor satsar Sydkorea på rosa parkeringsplatser och motiverar det hela med att det underlättar för kvinnor i högklackat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.