Nareen (tv) pratar med Hamshe, som lyckats fly från fångenskap hos IS. Foto: BBC/SVT

Kvinnorna som är slavar hos IS

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals yazidiska kvinnor tros vara fångar hos Islamiska staten, IS. De betraktas som krigsbyten och kan köpas och säljas som slavar.

Agenda kan i kväll visa ett reportage från BBC Arabic där kvinnor som lyckats fly eller köpts tillbaka från terrororganisationen IS berättar om sina fruktansvärda upplevelser.

I augusti förra året flydde kurdiska yazidier för sina liv i Sinjarbegen i irakiska Kurdistan. Yazidierna ses som otrogna av Islamiska staten, IS, och tusentals kvinnor togs tillfånga.

Terroriströrelsen IS

Samma dag som staden Sinjar intogs hoppade Nareen Shammo av sitt journalistjobb. Nu arbetar hon för att spåra upp kvinnor som hålls fångna av IS och förhandla om att de ska bli frisläppta.

Islamiska staten anser att yazidierna är otrogna djävulsdyrkare och därmed fritt byte. Ett dokument från Islamiska statens fatwa-avdelning (från 4 december 2014)  förklarar att det är tillåtet att köpa, sälja eller ge bort kvinnorna.

Video visar köpslagning om kvinnor

I en video på Youtube syns jihadister som pratar om kvinnorna. Enligt experter verkar den vara äkta. I klippet säger de unga männen bland annat:

– I dag är det de unga kvinnornas marknad, slavmarknaden. Tilldelningens dag!

– Det hänger på ens tur.

– Hoppas att jag får en!

– Hördu, var är min yazidiska flicka?

– Om någon vill sälja sitt krigsbyte, så köper jag. Om någon vill ge bort sin, så tar jag emot.

– Hur mycket ger du?

– Vem vill sälja?

– Jag säljer!

– Jag betalar 300 dollar. Priset varierar, har hon blå ögon så blir priset därefter. Vi undersöker henne och kollar tänderna.

”Jag såg flickor våldtas”

Så här berättar en kvinna som varit fånge hos IS:

– Jag såg allt. Jag såg flickor våldtas, jag bevittnade deras tortyr. Jag såg barn skiljas från sina mödrar. Några barn var fem eller sex år gamla när man tog dem från deras familjer. De dödade våra fäder, våra farbröder – alla. Jag har upplevt världens alla hemskheter.

– Jag kunde inte känna något längre. Det finns inget värre än våldtäkt.

Den kurdiska regeringen har ett program för att få tillbaka dem som är fångar hos IS. Den har lagt ut 10 miljoner kronor främst på mellanhänder. Men oftast får familjerna själva betala och de har inte råd att köpa tillbaka alla familjemedlemmar.

En ung man säger till Nareen att hans systrar är någonstans i Syrien.

– Jag vet bara att de fördes dit från Irak.

– De lever och kommer att återvända, säger Nareen.

– Du drömmer! svarar han.

– De kommer tillbaka, jag lovar dig, säger hon.

Familjerna känner sig plågade och ibland frustrerade när hon försöker hålla modet uppe hos dem.

– Hon tror att mina systrar kommer tillbaka. Om de gör det, skjuter jag mig! säger den unge mannen.

– Nej, håll dig vid liv så att du kan skydda dem och se till att de får ett lyckligt liv, svarar Nareen.

Ibland ger arbetet resultat. Bara några veckor efter att en familj i reportaget filmats kom en av deras döttrar hem. Nareen hade hjälpt till att få ihop pengar för hennes frisläppande.

”Jag glömmer aldrig”

Hamshe är en av dem som har lyckats fly. När Nareen träffar henne vill hon berätta om hur hennes man och de andra männen sköts till döds.

– Jag glömmer aldrig när de skilde männen från kvinnorna. Det var mycket smärtsamt att se kvinnor och flickor tas som krigsbyte. Varje IS-krigare höll en yazidisk flicka i handen och krävde att få henne. Det var svårare än att ställas inför döden, svårt att glömma, berättar Hamshe och fortsätter:

– När alla tog sig en yazidisk flicka, så tvingade en av dem med mig till sitt hus. Han låste in mig i ett rum och sa: ”Eftersom du vägrar att gifta dig med mig, så ger jag dig varken mat eller vatten”.

Yazidierna är mycket traditionella. Förr kunde en våldtagen kvinna straffas med döden, men inte nu. Hamshes familj har välkomnat henne tillbaka.

– Det känns mycket bättre nu än vid förra besöket. Då var hon väldigt svag. Hon var väldigt trött och kunde inte sitta upprätt så länge. Psykiskt mådde hon väldigt dåligt. Det gladde mig att se familjen hos henne. Det har verkligen förändrat henne, säger Nareen.

Mer än 300 kvinnor har blivit fria sedan augusti 2014. En del flydde, andra köptes loss. Men fortfarande beräknas över 2.600 kvinnor finnas kvar i fångenskap hos IS.

Reportage från BBC Arabic som sänds i Agenda söndag 25/1 kl 21.15 i SVT2. I studion Barshank Kheder, yazidier bosatt i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet