Kvinnotaxi – för säkerhet och religiösa skäl i New York

Uppdaterad
Publicerad

Bland alla tiotusentals gula, svarta och gröna taxibilar i New York City, ska nu en rosa konkurrent dyka upp. En taxirörelse där alla bilar har kvinnliga chaufförer, som bara tar emot kvinnliga passagerare. Den heter SheRides och kännetecknet är den breda rosa sjalen som alla chaufförerna ska bära runt halsen.

När verksamheten kommer igång ska det finnas minst 500 taxibilar att tillgå för de kvinnor som bara vill låta sig skjutsas av andra kvinnor, det må vara på grund av religiösa skäl eller bara för att det känns tryggare, säkrare och trevligare.

Många vill åka

Enligt grundaren av SheRides, Stella Mateo finns det ett stort behov av denna service i New York idag. Och hon är inte rädd för att diskrimineringslagarna ska sätta käppar i hjulet.

– Hur skulle det kunna vara diskriminering, om jag bara anställer kvinnor, när 98 procent av alla taxibilar i New York körs av män?

Frågan är retorisk och så länge ingen går till domstol, ingen stämmer henne, så kommer det säkerligen att gå.

Som medföljande är män OK

Det är inte tillåtet att neka någon skjuts i en taxi på grundval av kön, ras och religion. Men här är ju ett företag som enbart kommer att plocka upp kvinnor. Så när vi beställer en SheRides med den rosa mobilappen och ett vitt S-tecken, är jag lite orolig för att Leif, fotografen, inte ska kunna åka med. Men vi släpps in i bilen båda två.

– Jag kan ta upp män också. Bara de har sällskap med en kvinna. Ensamma män hänvisar vi dock till andra taxiföretag, förklarar chauffören Dinorah Decruc och rättar till sin rosa sjal under säkerhetsbältet.

Trygghet viktigt

Hon har kört beställnings-taxi tidigare, men slutade för några år sedan, när hon tyckte att det blev otryggt. Nu gläder hon sig till att börja jobba igen med bara kvinnor.

Stella Mateo har stora planer. Efter New York City tänker hon utvidga rörelsen till andra storstäder i Nordamerika och hon har redan börjat fundera på Europeiska städer också.

– Det finns ju kvinnor där också.

SheRides är emellertid inte först ute med kvinnotaxi. Det finns redan idag i Indien, Sydafrika och i flera städer i Mellanöstern.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.