Foto: scanpix

Läkare kan ha dödat hundratals

Uppdaterad
Publicerad

En brasiliansk läkare kan vara en av tidernas värsta seriemördare med upp till 300 offer på sitt samvete, misstänker landets hälsodepartement.

Läkaren, avdelningschef på ett sjukhus i staden Curitiba, står åtalad misstänkt i första hand för att ha dödat sju patienter. Morden kan vara mångfalt fler och 20-talet är säkra, enligt en utredning av departementet.

Läkaren, som greps i februari, ville bereda plats för nya patienter på sjukhusets intensivvårdsavdelning, visar telefonsamtal som spelats in av utredare. Hennes advokat säger att det inte finns bevis för mord och att han ska visa detta.

Läkaren har dragit ner livsuppehållande syrgasbehandling och gett dödliga doser muskelavslappnande medel till patienter, som dött av kvävning, hävdar åklagaren.

Kände sig ”allsmäktig”

Åklagarna hävdar att de Suoza känt sig ”allsmäktig” på intensivvårdsavdelningen och haft makten att besluta över liv och död.

I vissa fall har de Souza inte varit på sjukhuset vid tillfället utan gett instruktioner över telefon till kollegor om att avsluta en patients liv, rapporterar Reuters med hänvisning till åklagarnas bevisning.

Läkaren och de kollegor som misstänks för delaktighet nekar till brott, rapporterar BBC.

Tre andra läkare, tre sjuksköterskor och en sjukgymnast misstänks för delaktighet i morden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.